sluit

Nudo mixteco

Film

In de Spaanse dramafilm Nudo mixteco onderzoekt regisseur Ángeles Cruz de impact van migratie en de moeilijkheden waarmee vrouwen worden geconfronteerd in een traditionele leefgemeenschap.

Drie levens kruisen elkaar in een Mixtec-gemeenschap in de hooglanden van de Mexicaanse staat Oaxaca. Tijdens het feest van San Mateo, de patroonheilige van het gelijknamige dorp, keren María, Esteban en Toña vanuit diverse richtingen terug naar hun geboorteplaats. De aanleiding is voor ieder van hen verschillend, net als de reden waarom ze ooit vertrokken. Maar alle drie wacht een confrontatie die tegelijk een keerpunt in hun leven markeert.

De afzonderlijke verhalen schampen elkaar telkens een kort ogenblik en rijgen zich zo aaneen tot een ensemblevertelling, die een bijzonder beeld schept van de lokale cultuur waarin filmmaker Ángeles Cruz zelf opgroeide. Festiviteiten, rituelen en een dorpsvergadering die als geschillenraad fungeert; samen vormen ze het weefsel van een gemeenschap die bescherming en geborgenheid te bieden heeft, maar waarvan ook de beperkingen en gevaren aan het licht komen via de lotgevallen van de protagonisten.

  • Knap speelfilmdebuut van actrice Ángeles Cruz
    NRC
  • Knap zoals de drie verhalen elkaar raken
    Trouw
  • Sterk geacteerd en scherp geobserveerd
    de Volkskrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?