sluit

Nureyev

Film

De aangrijpende en inspirerende documentaire Nureyev toont het buitengewone leven van een van ’s werelds beste balletdansers; Rudolf Nureyev. De nieuwe documentaire van David en Jacqui Morris is vanaf 30 mei te zien.

Rudolf Nureyev is een van de beroemdste balletdansers ter wereld en groeide uit tot een popcultuur icoon van zijn tijd. Nureyev groeide op in Moskou tijdens de Koude Oorlog, waar hij met veel moeite en in het geheim danslessen volgde. Al snel begon zijn talent op te vallen en werd hij toegelaten tot de wereldberoemde Kirov-balletgroep. Tijdens een Europese tour wordt Nureyev verliefd op Parijs, en besluit er te blijven. Zijn overstap naar ‘het Westen’ valt niet goed in de Sovjet-Unie, maar werd in de rest van de wereld als sensationeel nieuws ontvangen. Zijn virtuositeit en charismatische theaterpersoonlijkheid en zijn vlucht naar het Westen, maakte hem tot een wereldwijd bekend idool.

BAFTA genomineerde regisseurs Jacqui en David Morris creëren met hun documentaire Nureyev een uniek en boeiend beeld van het leven van een van de beroemdste balletdansers ooit. De documentaire bestaat uit een combinatie van nooit eerder vertoond beeldmateriaal en fascinerende exclusieve moderne dansscènes van Russell Maliphant, voormalig danser bij The Royal Ballet. De dansscènes vertellen het verhaal tussen de beelden door en worden begeleid door originele filmmuziek van gerenommeerd componist Alex Baranowski. Deze samenstelling zorgt voor een adembenemende theatrale ervaring.

  • Wervelend als de danser zelf
    NRC
  • Niets wordt uitgediept
    de Volkskrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden