sluit

Oasis Knebworth 1996

Film
Filmspecials
LUXdocs
Première

Op 10 en 11 augustus 1996 kwamen 250.000 jonge muziekfans samen in Knebworth Park. Daar trede Oasis op in twee recordbrekende, tijdperk-bepalende shows. De concerten waren binnen een dag uitverkocht: maar liefst 2,5 miljoen mensen probeerden tickets te kopen.

De optredens kwamen in een tijd waarin het Verenigd Koninkrijk langzaam maar zeker uit een lange recessie kroop. Een golf van vertrouwen in eigen kunst en cultuur, die de naam ‘Cool Britannia’ kreeg, verspreidde zich door het land. Oasis’ opkomst weerspiegelde deze hervonden zelfverzekerheid. Met een setlist boordevol absolute hits, zoals Champagne Supernova, Wonderwall en Don’t Look Back in Anger, waren de twee dagen in Knebworth zowel een hoogtepunt in het succes van de band als een mijlpaal voor een hele generatie.

Oasis Knebworth 1996 vertelt het verhaal van dat weekend, en van de speciale band tussen Oasis en haar fans. Dit verhaal wordt verteld via de ogen van deze fans, met aanvullende interviews van de band en de concertorganisatoren. Regisseur Jake Scott stelde de film samen van uren aan concertopnames en nooit eerder vertoonde beelden. Een uitgelaten en op momenten aangrijpende filmische viering van één van de belangrijkste concerten van de afgelopen 25 jaar.

  • Oasis Knebworth 1996 doet onder regie van Jake Scott, zoon van de Britse Hollywoodregisseur Ridley Scott, de sfeer van dat augustusweekend in 1996 herleven.
    Trouw
  • We zien vooral een léukere band dan in latere jaren: losser, vrolijker, spraakzamer.
    De Volkskrant
  • Oasis Knebworth 1996 is toch vooral een lekkere concertfilm, waarin de laatste der grote Britse rockbands nog even, rechtstreeks uit de jaren negentig, van zich laat horen.”
    Filmkrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?