sluit

Oh Lucy!

Film

Setsuko, een vrouw van middelbare leeftijd, woont in Tokio. Met een saaie kantoorbaan en een weinig romantisch leven slaat ze zich kettingrokend door de dagen.

Op een avond wordt ze door haar jongere eigenwijze nichtje Mika overgehaald om een cursus Engels te doen. De Amerikaanse leraar John blijkt er (voor Japanse begrippen) onconventionele lesmethoden op na te houden. Hij onderwijst niet alleen de taal, maar laat zijn studenten ook kennismaken met de Westerse cultuur. Met een pruik transformeert hij Setsuko tot ‘Lucy’, haar nieuwe Amerikaanse alter-ego. ‘Lucy’ geeft een hele nieuwe draai aan Setsuko’s leven, en ze valt als een blok voor John. Maar John blijkt een relatie te hebben met Mika, en als de twee op een dag verdwijnen besluit Setsuko hen achterna te gaan. Met behulp van haar zus belanden ze in het zonnige Californië. In een onbekende wereld worden familiebanden en rollenpatronen getest. Al zoekend naar liefde, probeert Setsuko de droom van Lucy levendig te houden.

Regisseur Atsuko Hirayanagi schetst met Oh Lucy! de culturele verschillen tussen Oost en West. Ze probeert geen stellig idee te verkopen over wat het betekent om te leven in een bepaalde maatschappij. Liever laat ze de absurditeiten en kwellingen van het leven van een gewone vrouw zien zodat de kijker daar zelf een mening over kan vormen. Inspiratie voor het verhaal komt uit haar eigen ervaringen als Japanse filmmaker in Amerika. Na het grote succes van een shortfilm uit 2014 die ze al over dit onderwerp maakte, besloot ze een langere film te schieten. Met een aantal Japanse topacteurs (Shinobu Terajima, Kaho Minami) en de Amerikaanse Hollywoodster Josh Hartnett (Lucky Number Slevin).

  • Onvoorspelbaar en boeiend
    NRC
  • Vertrouwde vertelpatronen zetten je in dit droevige vrouwenportret op het verkeerde been
    De Volkskrant
  • De opeenvolging van de beelden is zo pardoes, dat je al snel met een glimlach op je gezicht zit
    Trouw

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden