sluit

On Body and Soul

Film

Mária heeft het syndroom van Asperger. Ze is introvert, geobsedeerd door cijfers en ze neemt haar nieuwe baan als controleur in een abbatoir in Boedapest extreem serieus.

Door haar gesloten persoonlijkheid begint het geroddel op het werk al snel. Tijdens de lunch in de steriele bedrijfskantine, zit ze altijd alleen. Toch is er één iemand die toenadering tot haar zoekt: haar rustige baas Endre. Naarmate de twee elkaar beter leren kennen zijn ze met de stomheid geslagen als ze erachter komen dat ze ’s nachts precies hetzelfde dromen. In een poging de situatie beter te begrijpen, besluiten ze overdag hun dromen na te gaan spelen. Hoe vreemd het voor de collega’s ook lijkt, het zorgt voor een bijzondere band tussen Mária en Endre.

On Body and Soul is geschreven en geregisseerd door Ildikó Enyedi. Zij maakte eerder de films Terápia en Simon mágus. Met in de hoofdrollen Alexandra Borbély en Géza Morcsányi. De film won op dit jaar het internationale filmfestival van Berlijn de Gouden Beer en ontving na de vertoning een staande ovatie.

  • Gevoelig camerawerk, fraai terughoudende acteerprestaties en een eigenzinnig overtuigend verhaal
    de Volkskrant
  • Met zo veel lof is het dan ook niet verwonderlijk dat regisseur Ildiko Enyedi ook in de running is voor de Oscars.
    Filmtotaal
  • Sociaal ongemak in het slachthuis, en herten in de sneeuw. Ondanks de sprookjesachtige premisse slaagt Enyedi erin haar film met beide benen op de grond te houden.
    Het Parool

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden