sluit

On Chesil Beach

Film

Het is de zomer van 1962 in het dan nog conservatieve Engeland. Slechts één jaar verwijderd van grote sociale veranderingen, Beatle-mania, de seksuele revolutie en de Swinging Sixties vindt de bruiloft plaats van het jonge stel Florence en Edward.

Op de avond van hun huwelijk dineren ze in een bedompt hotel bij Chesil Beach. De wijn is verdund met water en het eten dat ze geserveerd krijgen is alles behalve appetijtelijk, maar dat maakt het verlegen stel niks uit. Met vlinders in hun buik blikken ze terug op hun opbloeiende relatie en dromen ze van hun toekomst samen, maar één onderwerp wordt angstvallig vermeden; de aanstaande huwelijksnacht. Edward is een jeugdige losbol die wel geïnteresseerd is in seks, terwijl Florence, afkomstige uit een rijke en conservatieve familie, niks van seksuele intimiteit moet hebben. De verzwegen misverstanden en angsten van die avond zullen hun levens voor altijd veranderen.

On Chesil Beach is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Ian McEwan, die tevens het scenario voor de verfilming schreef. Het verhaal speelt zich af in een bijzonder stukje geschiedenis; tussen de conservatieve jaren 50 en de vrije jaren 60. Mensen waren gevangen tussen enerzijds ouderwetse gewoonten en anderzijds een sociaal opgelegde vrijheid. Daarmee worden zaken als maatschappelijke veranderingen en sociale druk aan de kaak gesteld. Met een aantal grote sterren zoals Saoirse Ronan (Lady Bird, The Grand Budapest Hotel, The Lovely Bones), Emily Watson (Breaking The Waves, Red Dragon) en Anne-Marie Duff (Suffragette, Nowhere Boy), en meesterlijk acteerwerk van nieuwkomer Billy Howle (Dunkirk).

Voorfilm
Voorafgaand aan de avondvertoning van On Chesil Beach vertonen we, in samenwerking met GoShort, de voorfilm Becoming.

  • Prachtig gedoseerd verhaal over liefde, seks en de angst voor het onbekende
    VPRO Cinema
  • Knappe verfilming geeft toe aan conventie
    The Guardian
  • Laat kijkers vlinders en pijn van smoorverliefde personages voelen
    Het algemeen dagblad

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden