sluit

Onder het Maaiveld

Film
LUXdocs

De makers van De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad gaan ondergronds. De film Onder het Maaiveld maakt het ongeziene gezien. Naast de wereld boven de grond bevindt zich een tweede wereld: een ondergrondse gemeenschap van wortels, larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen.

Het bestaan van deze wereld zal niemand verrassen, maar dat al het leven in die microkosmos druk met elkaar communiceert is ronduit verbazingwekkend. Er zitten meer levende wezens in één theelepel gezonde grond dan er mensen op aarde zijn. De film vertelt het verhaal en de ontwikkeling van een groepje stedelingen die op een klein stukje grond, net buiten de grote stad, aan de slag gaan met het realiseren van een droom. Werkend in de tuin vangen ze slechts een glimp op van deze verborgen wereld. Het blijft lastig om er volledig in door te dringen. Terwijl je met je handen in de grond zit kom je tot nieuwe inzichten en met de geur van verse aarde in je neus begin je te beseffen dat er onder je voeten misschien nog wel meer tuin is dan daarboven. Sterker nog: zonder dat wemelende leven onder het maaiveld zou het bovengrondse leven helemaal niet bestaan.

Winnaar Kristallen Film

De natuurdocumentaire Onder het maaiveld van regisseur Mark Verkerk heeft de status van Kristallen Film behaald. Meer dan 10.000 bezoekers hebben de film over het ondergrondse Nederlandse bodemleven in theaters gezien. Regisseur Mark Verkerk ontving uit handen van producent Ignas van Schaik de eerste Kristallen Film die dit jaar is uitgereikt. Lees hier het volledige artikel

  • Fascinerende nieuwe documentaire van De nieuwe wildernis-regisseur Verkerk
    de Volkskrant
  • Een film vol details over het ecosysteem onder je voeten
    Trouw
  • Spectaculaire kijk op een onderaards rijk
    NRC

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?