sluit

Onderkomen

Film
Movies that Matter

Ghullam, Keiber en Noori waren minderjarig toen ze, zonder ouders, van Afghanistan naar Nederland vluchtten.

Inmiddels zijn ze al jaren in afwachting van een verblijfsstatus en wonen ze in een vervallen sloopflat vlakbij Maastricht. Drie gepensioneerde Maastrichtenaren trekken zich het lot van de jongens aan en bieden ze hulp in de vorm van advies, afleiding en dagelijkse boodschappen.

Als alleenstaande minderjarige vreemdelingen kregen Ghullam, Keiber en Noori een speciale (amv) status, maar die is inmiddels verlopen en er is voor de Afghaanse jongens weinig zicht op een verblijfsvergunning in Nederland. Ondertussen wonen ze al jaren in een flat die op de slooplijst staat en mogen ze niet werken of studeren. Dus vullen ze hun tijd met wachten, sporten en rappen. De vrijwillige medewerkers van VLOT – een werkeenheid van het Leger des Heils, dat hulp biedt aan (bijna) uitgeprocedeerde asielzoekers – trekken zich het lot van de jongens aan en helpen ze met hun aanvragen bij de AIVD en voorzien ze van de dagelijkse levensmiddelen. Hartverwarmende docu van de Nederlandse filmaker Jacqueline van Vugt.

Nagesprek
Onze gastspreker is Helen Flören, bestuurslid van Stichting Gast. Ook aanwezig zal Mohammed uit Irak zijn, die uitgeprocedeerd is en al 11 jaar in Nederland woont. Stichting Gast helpt asielzoekers die in een schrijnende situatie in Nijmegen en omgeving. Gast probeert een rustpunt te bieden en een basis te leggen voor nieuw perspectief, binnen Nederland of erbuiten. Dit doen we door het verschaffen van basale levensbehoeften en door het bieden van maatschappelijke, medische en juridische bijstand. Stichting Gast begeleidt mensen die na hun eerste asielprocedure een afwijzing hebben gekregen en op straat zijn gezet door de Nederlandse overheid maar die juridisch gezien nog perspectief hebben op een verblijfsvergunning. We worden hierbij geadviseerd door juristen van Vluchtelingenwerk Oost-Nederland.

Movies that Matter On Tour
Met Movies that Matter On Tour brengt Movies that Matter festivalfavorieten naar filmtheaters door heel Nederland. Maandelijks kan je een spraakmakende film te zien, met een inleiding of nagesprek met inspirerende gasten.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden