sluit

Online Cursus De Grote Regisseurs #8 – Nicolas Winding Refn

Film
Cursus
LUX bij je thuis

In de nieuwe editie van cursusreeks ‘De Grote Regisseurs’ worden zes nieuwe regisseurs uitgelicht. In deze les leer je alles over Nicolas Winding Refn.

Over de cursus
‘De Grote Regisseurs’ zijn terug. Filmdocent Constant Hoogenbosch laat ook in deze nieuwe reeks een zestal interessante filmmakers de revue passeren. Het zijn regisseurs uit heden en verleden waar een rechtgeaarde filmliefhebber niet omheen kan. Maar wat maakt deze filmmakers zo groot, zo bijzonder en in sommige gevallen zelfs uniek? Hoogenbosch bespreekt, ondersteund door sprekend beeldmateriaal, de belangrijkste films van deze regisseurs, hun persoonlijke achtergrond, stijl en kenmerken. Daarnaast plaatst hij de regisseurs en films in samenhang met de tijd en toont hij de invloed die zij uitoefenden op anderen.

Les 5: Nicolas Winding Refn – Films: Pusher, Bronson, Valhalla Rising, Drive, Only God Forgives, The Neon Demon

In deze reeks
In deze reeks bespreekt Hoogenbosch de regisseurs Sidney Lumet en Sam Peckinpah, twee Amerikanen uit dezelfde generatie, maar met een heel andere kijk op film en daarmee ook een heel andere aanpak. Ook bespreekt hij Britse regisseur Ken Loach, boegbeeld van het sociaal realisme en een linkse kijk op film en inhoud. Landgenoot Ridley Scott daarentegen beweegt zich in het mainstream circuit met visueel opzienbarende films vol daadkracht en dynamiek. Met Nicolas Winding Refn stappen we over naar een Deens/Amerikaanse filmmaker waarbij het visuele aspect ook zeer sterk is vertegenwoordigd, maar waarbij Refn zelf ook nog eens een regelrechte agent provocateur is. De laatste in het gezelschap is een vrijwel vergeten dame: Alice Guy-Blaché. In de begindagen van de film was ze een zeer getalenteerde en innovatieve pionier, maar gaandeweg dolf ze het onderspit tegenover mannelijke collega’s.

‘DE GROTE REGISSEURS’ OVERZICHT
Woensdag 7 april – Sidney Lumet
Woensdag 14 april – Sam Peckinpah
Woensdag 21 april – Ken Loach
Woensdag 28 april – Ridley Scott
Woensdag 12 mei – Nicolas Winding Refn
Woensdag 19 mei – Alice Guy-Blaché

Door de verlengde lockdown wordt deze cursus online gegeven. Op de dag van aanvang ontvang je een mailtje met de link om de cursus via Zoom bij te wonen (check ook je spambox!). Geen mail ontvangen? Stuur dan een bericht naar [email protected] Deze cursusreeks van ‘De Grote Regisseurs’ is alleen los te bezoeken. Kaarten voor een losse les kosten €14,50. Als LUX Vriend en student betaal je voor een losse kaart €11,00. Kaarten kopen is mogelijk tot een kwartier voor aanvang.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?