sluit

Pájaros de verano

Film

Zaida moet trouwen. Ze is de belangrijkste stamdochter van een familie inheemse Wayuu in Colombia, eind jaren zestig.

Tijdens een ritueel van kennismaking wordt ze al gauw veroverd door Rapayet. Om zijn bruidsschat bijeen te sprokkelen start hij een langlopende internationale marihuan-adeal. Pájaros de Verano laat zien hoe de oorspronkelijke bevolking van dit Zuid-Amerikaanse land kapot is gegaan aan drugshandel.Verschillende families worden tegen elkaar uitgespeeld, en al gauw rommelt het ook binnen de Wayuu-stam zelf. En al snel wordt duidelijk dat stamregels en -gebruiken helemaal niet zo veel verschillen van de gedragscodes van gangsters.

De regie is in handen van het koppel Ciro Guerra en Cristina Gallego, die eerder ook al verantwoordelijk waren voor de schitterende zwart-witfilm El Abrazo de la Serpiente (2015). Gallego, die bij deze voor het eerst niet alleen als producent maar ook als regisseur betrokken is, zegt dat deze film ook een reactie is op de vele populaire drugsficties over Colombia en cocaïnekoning Pablo Escobar, zoals Narcos. Die hebben namelijk een akelig effect gehad. Ze vertelt aan cultuurwebsite Remezcla: ‘Touristen komen naar Colombia met t-shirts aan van Escobar, en dat is voor ons een soort van belediging. Alsof je een dictator verheerlijkt, of Hitler. We zijn niet tevreden met hoe de drugssmokkel in Colombia wordt weergegeven.’ Zelf pakken ze het daarom heel anders aan: ‘We wilden de geschiedenis vertellen van een gemeenschap die compleet is vernietigd. We wilden de drugshandel niet verheerlijken en zeggen “dit zijn de goeie en dit zijn de slechte mensen”. Want er is niets wat ze konden doen om hun tragische lot te ontlopen.’

Pájaros de Verano doet het goed op de verschillende filmfestivals, waaronder het IFFR van dit jaar. Ook sleepte de film drie grote prijzen binnen bij de Ibero-Amerikaanse Fenix Film Awards, waaronder die voor Beste Film.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden