sluit

Paterson

Film

Buschauffeur Paterson droomt ervan dichter te worden, in Jarmusch meest ingetogen arthouse-comedy boordevol visuele gein.

Het gewone leven was nog nooit zo boeiend en vermakelijk. Buschauffeur Paterson (Adam Driver, Frances Ha) is zo iemand die weigert een smartphone te nemen. Elke dag gaat hij naar zijn werk, vangt gesprekken op in de bus, schrijft in zijn pauzes gedichten. En elke dag laat hij de hond van zijn vriendin uit en stopt hij onderweg even in zijn stamkroeg. Ondanks de routine is elke dag weer anders.

Paterson bevat een hoop kleurrijke figuren. Zijn vrouw Laura (Golshifteh Farahani, About Elly) maakt steeds nieuwe gordijnen en kleren met zwart-witte patronen. En ladingen cupcakes. Zijn baas beklaagt zich continu over alles. In het café probeert een acteur zijn ex terug te winnen. En er zijn tweelingen. Heel veel tweelingen.

Buschauffeur Paterson die in het stadje Paterson (New Jersey) mijmert bij het lezen van de gedichten uit de bundel Paterson van William Carlos Williams. Zo’n gouden greep kan bijna alleen maar uit de koker komen van Jim Jarmusch (Only Lovers Left Alive), de coolste van alle filmregisseurs – en oprichter van de exclusieve club ‘The Sons of Lee Marvin’. De filmmaker weeft populaire cultuur en filmgenres altijd tot een eigenzinnige mix. Paterson is Jarmusch op zijn gemoedelijkst.

Deze keer heeft hij beschikking over rijzende steracteur Adam Driver, die zich zelden zo ingetogen heeft getoond. Samen met zijn Iraanse tegenspeelster en de zeer karakteristieke hond Marvin zet hij een fabelachtige drie-eenheid neer. De ware kracht van deze film schuilt echter in de fijne details. Zo geeft de herhaling van Paterson’s dichtregels de film extra kleur. De film ligt bezaaid met visuele grapjes. En blijf bij de pinken, want de twee jonge hoofdrolspeler uit Moonrise Kingdom hebben een vliegensvlugge cameo!

Tijdens het Film Festival in Cannes afgelopen jaar werd de Palm Dog uitgereikt aan hond Nellie.

Vanaf 14 februari draait ook wekelijks het retrospectief The Way of Jim Jarmusch op de dinsdagavond.

 • Toont hoe wonderlijk het dagelijks leven kan zijn
  VPRO Cinema
 • Een film om te koesteren
  De Volkskrant
 • Een verstilde lofzang op de schoonheid van het alledaagse
  Filmkrant
 • Jarrmusch brengt met Paterson een ode aan een levensstijl die gaat om wat werkelijk van waarde is in een leven
  Het Parool

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden