sluit

Peterloo

Film

Peterloo vertelt het waargebeurde verhaal van het beruchte Engelse bloedbad wat plaatsvond tijdens een van de meest bepalende momenten voor de Britse democratie, de Peterloo Massacre, 1819.

Tijdens een demonstratie spreekt Henry Hunt zestigduizend mensen toe in Manchester, mensen die ontevreden zijn over de steeds maar groeiende armoede in het land. De groep probeert het stemrecht te hervormen, maar het vreedzame protest loopt uit op een tragedie, als een officier één van de leiders probeert te arresteren. Vijftien mensen worden gedood en ongeveer zevenhonderd raken gewond door toedoen van een gewapende militie.

Mike Leigh toont met Peterloo een van de zwartste bladzijden uit de Britse geschiedenis op het grote doek. Leigh heeft vaker prachtige verhalen opgebouwd in een historische setting. Denk eens aan Mr. Turner, over de nadagen van de 19e-eeuwse meesterschilder William Turner, met de glanshoofdrol voor Timothy Spall. En Topsy-Turvy, waarin Leigh zijn eerbetoon gaf aan de grote operettecomponisten Gilbert & Sullivan. In grote historische decors en met schitterende kostuums zorgt hij voor een klein en persoonlijk aanvoelend verhaal, waardoor je diepe intimiteit voelt met de karakters. Als Leigh ergens een oog voor heeft, dan is het drama met een gulle scheut realisme. Zijn aanpak leverde hem al meerdere keren de Gouden Palm op bij het Filmfestival in Cannes; voor Naked (1993) en Secrets & Lies (1996). En nog steeds is hij een graag geziene gast in het Zuid-Franse filmparadijs. Leigh koos ervoor deze film te maken omdat Manchester trots is op zijn socialistische verleden, maar nauwelijks meer praat over deze slachtpartij.

 • Overweldigende eenvoud en strengheid
  The Guardian
 • Schilderachtige film over bloedig protest
  NRC
 • Na twee eeuwen nog steeds actueel
  De Gelderlander
 • Een mooi gedetailleerd tijdsbeeld
  De Telegraaf
 • Een historisch epos over een verzwegen drama
  Trouw
 • Mike Leigh duikt in deze duistere geschiedenis van Engeland en trekt een interessante parallel met het heden
  Filmtotaal.nl
 • Peterloo is een interessante geschiedenisles, de mokerslag op het einde een cruciale
  Ugenda.nl
 • fascinerend tijdsbeeld dat onvergetelijke beelden oplevert
  Het Algemeen Dagblad

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden