sluit

Phantom Thread

Film

De gerenommeerde couturier Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) en zijn zus (Lesley Manville) vormen samen het middelpunt van de glamoureuze Britse modewereld in het naoorlogse Londen van de jaren vijftig.

De Britse modeontwerper Reynolds Woodcock leeft in een perfecte bubbel van creativiteit. Toch mist hij iets in zijn leven. Dan wandelt zijn nieuwe muze zijn leven binnen: de Duitse serveerster Alma. In zijn creaties voelt zij zich volmaakt op een manier die ze nog nooit eerder ervaren heeft. Maar Alma moet ook een persoonlijk offer brengen, want ze leeft in feite onder de tirannie van de man die ze bemint.

Regisseur Paul Thomas Anderson wordt al sinds zijn doorbraak Boogie Nights en de sfeervolle opvolger Magnolia gezien als één van de belangrijkste filmmakers van zijn generatie. Elk shot, elke handeling en elke knip tussen twee beelden klopt simpelweg. Gezien zijn eigen hang naar perfectionisme, kun je je als kijker afvragen of het personage Reynolds Woodcock misschien een stukje zelfreflectie is. Daniel Day-Lewis (Lincoln) neemt in deze film op grandioze wijze afscheid van zijn acteercarrière.

 

  • Een buitengewoon subtiele en soepele vertelling.
    VPRO Cinema
  • Anderson laat zien dat binnen elke relatie een oorlog woedt, compleet met aanvalstactieken.
    Volkskrant
  • Onheilszwanger Phantom Thread is lust voor het oog.
    NRC Handelsblad

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden