sluit

Previously Unreleased – Blanco en blanco

Film
Previously Unreleased
Specials

Rond 1900 arriveert fotograaf Pedro in het uiterste zuidelijke puntje van Zuid-Amerika om de bruiloft van een machtige landeigenaar vast te leggen. Zijn opdrachtgever is afwezig, maar laat wel zijn piepjonge bruid portretteren. Terwijl hij wacht op de trouwerij, die telkens wordt uitgesteld, raakt Pedro steeds meer geobsedeerd door het meisje en haar schoonheid.

Dat komt hem op een flinke aframmeling te staan. Ondertussen wordt hij onherroepelijk onderdeel van het ruige leven in de onherbergzame periferie van de beschaving, die met lange totaalshots in beeld wordt gebracht. De mannen in dienst van de onzichtbare meester drinken zich lam, schieten het wild in de wijde omgeving af en moorden de lokale Selk’nam-indianen uit. Pedro krijgt de opdracht om dit alles te fotograferen, want “we schrijven hier geschiedenis”. Zo wordt de estheet ooggetuige en zelfs medeplichtige aan bruut machtsmisbruik en genocide.

Regisseur Théo Court brengt met Blanco en blanco zijn tweede speelfilm op het grote doek. Voor zijn werk ontving hij internationale lof. Zo mocht hij tijdens het Venice Film Festival van 2019 maar liefst drie prijzen in ontvangst nemen, waaronder de Venice Honor Award voor Beste Regisseur.

PREVIOUSLY UNRELEASED
Vanaf donderdag 25 juni verschijnt er negen weken lang elke week een film onder de noemer ‘Previously Unreleased’: ze haalden wel de selecties van internationale festivals en wonnen prijzen, maar bereikten nooit de Nederlandse filmzalen. Ten onrechte meent Eye Filmmuseum, dat de films alsnog voor het Nederlandse publiek toegankelijk maakt.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden