sluit

Previously Unreleased – Destello bravío

Film
Filmspecials
Previously Unreleased

Regisseur Ainhoa Rodríguez maakt met debuutfilm Destello bravío een hoogst originele drama met surrealistische trekjes bewijst dat zelfs het alledaagse uitzonderlijk kan zijn.

De tableaux doen soms denken aan Roy Andersson, maar uiteindelijk heeft Rodriguez een geheel eigen stem. Isa neemt op een cassetterecorder berichten voor zichzelf op, die ze later afspeelt. “Er zal een enorme lichtflits boven het dorp verschijnen, die alles zal veranderen”, hoort ze zichzelf zeggen. “Het is geweldig. We zullen allemaal hoofdpijn krijgen, we zullen onze herinneringen verliezen en we zullen verdwijnen.” Isa hoopt op verandering, en dat is niet verwonderlijk. Ze woont in een kleine gemeenschap in het zuidwesten van Spanje waar nooit iets gebeurt. De jongeren vertrekken allemaal. Voor degenen die achterblijven, lijkt de tijd stil te staan. Cita’s hoop is op iets anders gevestigd. Ze verlaat haar man en zwerft door het stadje.

Dit hoogst originele drama oogt vaak als een documentaire, maar vindt ook inspiratie bij het surrealisme en magisch realisme. Met niet-professionele acteurs, een bijzondere, ontregelende elektronische soundtrack en suggestief camerawerk bewijst Destello bravío dat het alledaagse soms buitengewoon kan zijn.

Previously Unreleased

Vanaf donderdag 30 juni verschijnt er negen weken lang elke week een film onder de noemer ‘Previously Unreleased’: deze films haalden wel de selecties van internationale festivals en wonnen prijzen, maar bereikten nooit de Nederlandse filmzalen.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?