sluit

Previously Unreleased – God Exists, Her Name Is Petrunya

Film
Previously Unreleased
Specials

In Stip, een klein dorpje in Noord-Macedonië, wordt elk jaar in januari een houten kruis door een priester in de rivier gegooid. Honderden mannen duiken erachteraan.

Het is een ritueel dat veel voorkomt in orthodox-christelijke gemeenschappen in Oost-Europa: de man die het kruis als eerste te pakken heeft, staat onbeperkt geluk en rijkdom te wachten. Maar dit jaar besluit Petrunya het water in te duiken, en grijpt ze het kruis voordat één van de mannen de kans krijgt. Het dorp is woest: hoe durft een vrouw mee te doen aan deze heilige traditie? Petrunya houdt voet bij stuk en roept daarmee de woede van de kerk, de media en zelfs de rechtbank over zich uit.

Teona Strugar Mitevska mag met God Exists, Her Name is Petrunya de vijfde titel als regisseur achter haar naam zetten. Niet alleen dat, maar voor haar nieuwste speelfilm ontving ze ook verschillende prijzen en mooie nominaties. Ze werd tijdens het Berlin Film Festival genomineerd voor een Gouden Beer in de categorie Beste Film. Helaas zag ze deze prijs aan haar voorbij gaan, maar op datzelfde festival won ze wel de Guild Film Prize.

PREVIOUSLY UNRELEASED
Vanaf donderdag 25 juni verschijnt er negen weken lang elke week een film onder de noemer ‘Previously Unreleased’: ze haalden wel de selecties van internationale festivals en wonnen prijzen, maar bereikten nooit de Nederlandse filmzalen. Ten onrechte meent Eye Filmmuseum, dat de films alsnog voor het Nederlandse publiek toegankelijk maakt.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden