sluit

Previously Unreleased – Vitalina Varela

Film
Previously Unreleased
Specials

Een ijselijk verstild drama van Pedro Costa (Cavalo Dinheiro) waarin duisternis voortdurend op de loer ligt en alles in het leven van titelpersonage Vitalina Varela op wil slokken. 

Vitalina Varela, die in de titelrol min of meer zichzelf speelt, verlaat haar geboorteland Kaapverdië om antwoorden te vinden voor de dood van haar man. 25 jaar geleden vertrok hij voor werk naar Lissabon, Portugal. Vitalina volgt zijn sporen om eindelijk duidelijkheid te krijgen. Deze tocht leidt haar naar de wijk Fontainhas. In deze arme buitenwijk ontmoet ze andere wanhopige immigranten die op zoek zijn naar een manier om een bestaan op te bouwen in deze nieuwe wereld.

Regisseur en scenarioschrijver Pedro Costa is al niet meer weg te denken uit de hedendaagse filmwereld. Ook met zijn nieuwste project Vitalina Varela wist hij internationaal hoge ogen te gooien. Tijdens het Chicago International Film Festival van 2019 won hij de Silver Hugo voor Beste Speelfilm. Ook dit jaar werd zijn film beloond met verschillende prijzen, waaronder de prijs voor Beste Film en Beste Regisseur bij de CinEuphoria Awards.

PREVIOUSLY UNRELEASED
Vanaf donderdag 25 juni verschijnt er negen weken lang elke week een film onder de noemer ‘Previously Unreleased’: ze haalden wel de selecties van internationale festivals en wonnen prijzen, maar bereikten nooit de Nederlandse filmzalen. Ten onrechte meent Eye Filmmuseum, dat de films alsnog voor het Nederlandse publiek toegankelijk maakt.

  • Monument van een film
    NRC
  • Magisch en rauw
    de Volkskrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden