sluit

Proxima

Film

In Proxima van Alice Winocour speelt Eva Green de toegewijde moeder Sarah. Als gedreven astronaute bereidt ze zichzelf en haar dochter Stella voor op haar langdurige afwezigheid, gedurende haar ruimtemissie.

De nuchtere Française Sarah wordt geselecteerd voor een ambitieuze ruimtemissie. In haar – door mannen gedomineerde – team zitten de chauvinistische Amerikaan Mike (Matt Dillon) en de vredelievende Rus Anton (Aleksey Fateev). Aangezien ze langdurig gescheiden zal zijn van haar dochter (Zélie Boulant), bereidt ze haar dochter en zichzelf hierop voor. Het is het begin van een emotionele rollercoaster, waarin ze moet schipperen tussen haar persoonlijke dromen en behoeften en die van haar kind. Nu ze de aarde gaat verlaten, beseft Sarah dat ze zich er meer mee verbonden voelt dan ooit.

Proxima is een authentiek, gevoelig en genuanceerd drama. Een ruimtefilm die zich voor het grootste deel op aarde afspeelt, geschreven en geregisseerd door Alice Winocour (Maryland, Mustang). De soundtrack is samengesteld door de Japanse componist en Oscar winnaar Ryuichi Sakamoto, die in 2015 samen met Carsten Nicolai de muziek voor The Revenant schreef.

VOORFILM
Op woensdag 1 juli wordt de voorfilm Aan allen die zich hier bevinden vertoond bij deze film. Aan allen die zich hier bevinden is gebaseerd op Dean Bowen zijn stadsgedicht “Art. 1” waarin hij datgeen voordraagt wat niet in onze geschiedenisboeken wordt verteld. We vertonen deze film in het kader van Keti Koti, de nationale viering van de afschaffing van de slavernij.

  • Winocour wilde de eerste ruimtevaartfilm maken die zich concentreert op aardse problemen. Daarin is ze fantastisch geslaagd, zonder dat de spanning en het ongewone van het genre ontbreekt.
    De Volkskrant
  • Regisseur Alice Winocour verkent realistisch en met open vizier de ruimtevaart voor moeders.
    NRC
  • Het kloppende hart van de film is de relatie tussen Sarah en haar achtjarige dochter Stella, die zeer geloofwaardig worden neergezet door Eva Green, de jonge Zélie Boulant.
    VPRO Cinema

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden