sluit

Q&A Heleen van Royen – Het doet zo zeer

Film

Twee dagen na de première komt regisseur Heleen van Royen naar LUX om te vertellen over haar nieuwste film Het doet zo zeer. Een eerlijke en herkenbare documentaire over haar dementerende moeder mevrouw Breed.

Ruim een jaar lang volgt Heleen, die de camera grotendeels zelf bedient, haar moeder in haar ziekteproces. Ze neemt ons mee naar de artsen, zorginstellingen en klinieken, en focust met name op het verzet dat mevrouw Breed tegen dit alles probeert te bieden. Terwijl Heleen probeert haar moeder gelukkig te maken, heeft mevrouw Breed er zelf allemaal geen zin meer in. Ze wil niet verhuizen, geen nieuwe heup; ze wil überhaupt geen hulp en wil het liefste dood.

Het doet zo zeer vertelt een universeel, herkenbaar verhaal. Het is echt, puur, en toont zowel de liefdevolle als de pijnlijke en zelfs grappige ervaringen die horen bij het leven, en vooral ook het naderen van de dood.

Heleen van Royen is oorspronkelijk schrijfster van beroep. Zo schreef ze de verfilmde boeken ‘De gelukkige huisvrouw’ en ‘De ontsnapping’. Ze heeft echter besloten dit verhaal over haar moeder in filmvorm te vertellen, zodat ze tijdens het draaien fysiek bij haar moeder aanwezig kon zijn.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden