sluit

Rafiki

Film
Picl

De kleurrijke Keniaanse dramafilm Rafiki van regisseur Wanuri Kahiu volgt de levens van Kena en Ziki. Ze willen, ondanks familieruzies, meer dan alleen maar uitgehuwd worden en afhankelijk zijn van een man. Rafiki is vanaf donderdag 23 mei te zien.

Rafiki speelt zich af in Kenia en volgt Kena en Ziki, twee jongvolwassen meiden die elkaar door dik en dun steunen. Elke Keniaanse vrouw droomt van een man die voor haar en voor een hypotheek kan zorgen. Kena en Ziki willen meer; niet het leven dat ze opgelegd krijgen door hun families, maar een leven vol avontuur en ware liefde. Als de liefde tussen de meiden opbloeit ervaren ze pas echt hoe bekrompen en stijf de wereld om hen heen is. De rivaliteit tussen hun families zorgt voor spanning en stelt de meiden voor de keuze tussen veiligheid of geluk.

Regisseur Wanuri Kahiu beschrijft haar stijl als ‘afrobubblegum’. Haar films kenmerken zich door vrolijke, krachtige en frivole Afrikaanse personages in sprankelende en kleurrijke films. De relatie tussen Kena en Ziki is de grote kleurrijke kern van het nieuwste werk van Kahiu. Niet alleen de meiden, maar de film zelf moest ook weerstand bieden tegen het Keniaanse censuur rondom homoseksualiteit. De film werd in het land verboden, maar werd na een zaak in het Hooggerechtshof van Kenia toch vrijgegeven. Rafiki is vol lof ontvangen en werd onder andere op Film Festival Cannes genomineerd voor de Queer Palm.

 • Een dappere film, die met opgeheven hoofd vooroordelen aan de kaak stelt
  de Volkskrant
 • Een pareltje van een bescheiden liefdesfilm
  Trouw
 • Kleurrijk, swingend en diepromantisch
  NRC
 • Oprecht, energiek en belangrijk
  VPRO Cinema

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden