sluit

Ray & Liz

Film
Picl

De Britse Richard Billingham is gelauwerd fotograaf, kunstenaar en docent. Met Ray & Liz reconstrueert hij met wrange humor zijn jeugd.

Die bracht hij door in de grauwe Black Country woonblokken aan de rand van Birmingham. Ondanks de armoede die er heerst en de troosteloosheid die hieruit voortkwam, vindt hij compassie en schoonheid in zijn herinneringen. De film bestaat uit drie langere delen en een korte epiloog. Alhoewel Billingham de gevolgen van het chronische alcoholisme, de ouderlijke verwaarlozing en het gebrek aan hygiëne in zijn jeugd bepaald niet verbloemt, toont hij toch veel mededogen met zijn ouders. Dit zijn mensen die lijden onder zware armoede en misschien daarom niet beter kunnen.

Richard Billingham (geboren in 1970) maakte in 1996 furore met zijn fotoboek ‘Ray’s a Laugh’, een serie portretten van zijn alcoholische vader Ray, kettingrokende moeder Liz en acht jaar jongere broertje Jason, die uiteindelijk op elfjarige leeftijd uit huis werd geplaatst. In Ray & Liz portretteert hij het disfunctionele gezin waarin hij opgroeide op het witte doek.  De film werd voor het eerst getoond op het Locarno Film Festival en werd hier beloond met een Special Mention.

 • Ray & Liz' is een film als een overval. Ik geloof dat ik nog nooit zoiets heb gezien.
  Trouw
 • Intiem, nietsontziend en teder portret
  NRC
 • Trefzekere regie en opvallend warm
  VPRO Cinema
 • Studie van een gezin dat aan stukken valt
  The Guardian

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden