sluit

Redbad

Film

Het Noord-Europa van 700 na Christus is verdeeld in twee werelden: de Frisii en de Saksen leven boven de rivieren, de Christelijke Franken leven onder de rivieren.

Met het plan heel Europa te veroveren trekken de Franken naar het noorden. Daar in Dorestad twijfelt Redbad, zoon van koning Aldigsl, aan de verouderde heidense rituelen van zijn volk. Als zijn vader omkomt tijdens de inval van de Franken, krijgt Redbad de schuld van de nederlaag en de dood van zijn vader. Vastgebonden op een vlot wordt Redbad de zee opgeduwd om te sterven. Hij weet echter te overleven, en spoelt aan bij de Vikingen. Daar leert hij de kracht van zijn eigen cultuur kennen. Hij wordt langzaam opgenomen in de clan en trouwt met de dochter van koning Wiglek. Als hij met zijn vrouw terugkeert naar Dorestad ontdekt hij dat zijn zus is uitgehuwelijkt aan de zoon van de Frankische koning, en bekeert is tot het Christendom. Hij zweert haar en zijn familie te bevrijden. Want als hij zich één ding niet laat vertellen, is het wel wat hij moet geloven.

Regisseur Roel Reiné komt na het succes van Michiel de Ruyter met Redbad, een indrukwekkende ode aan de legende van Redbad en zijn strijd tegen het oprukkende Christendom. Door middel van open casting via kranten en social media zijn 5000 mannen met lang haar en een baard gecast, om te dienen als figuranten tijdens de vechtscenes. Met een zowel Nederlandse als internationale cast, met onder andere Jonathan Banks (Breaking Bad), Gijs Naber (Zwartboek), Loes Haverkort (Schneider vs. Bax) en Søren Malling (Borgen).

Viking-avond met Roel Reiné
Op zaterdagavond 30 juni organiseren we rondom de première van Redbad een speciale Viking-avond. Op deze avond is er een Q&A met regisseur Roel Reiné, wordt de historische link gelegd tussen Redbad en Radboud, de naamgever van de universiteit, en hebben we de hele avond een Viking-hap in Café LUX.

  • Prettig eigenzinnige kijk op de geschiedenis
    VPRO Cinema
  • De vecht- en slagveldscenes in Redbad vallen te prijzen: dit is een spektakelfilm
    De Volkskrant
  • Redbad wordt gespeeld door Gijs Naber, dat doet hij goed
    Trouw

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?