sluit

Roze Zomer – Nina

Film
LUX viert de zomer
Roze Zomer

Vrijdag 11 en zaterdag 12 augustus kleurt LUX roze voor de Roze Zomer. Tijdens deze speciale dagen worden de beste kwaliteitsfilms in het LHBT+ genre vertoond. Op zaterdagmiddag van 15.00 – 17.00 kun je komen genieten van de Roze Zomerborrel, waarvoor een speciaal aanbod geldt.

Nina
Na twintig jaar zit het huwelijk van Nina en Wojtek op een dood spoor, deels omdat ze geen kinderen kunnen krijgen. Als ze een jonge vrouw, Magda, leren kennen, proberen ze haar over te halen draagmoeder te worden van hun kind, maar de situatie wordt ingewikkeld als Nina zich plotseling tot Magda voelt aangetrokken. Dit talentvolle debuut is een gevoelig portret van een sterke, maar verwarde vrouw die vastzit in haar rol als echtgenote en dochter – Nina’s dominante moeder is ook nog eens de directeur van de school waar zij werkt.

De energieke, schijnbaar zorgeloze Magda fungeert voor haar als breekijzer. De camera zit constant dicht op de drie hoofdpersonen, vrijwel zonder establishing shots, en creëert zo een zintuiglijke, levendige sfeer. Maar er is wel één locatie die een belangrijke rol speelt: Natalia Bażowska’s kunstwerk Birth Place, dat een baarmoeder voorstelt waar je in kunt liggen en die voor de personages de enige veilige plek is waar hun liefde, vrijheid en identiteiten niet aan conventies gebonden zijn. Big Screen Award Winnaar IFFR 2018.

Naast Nina worden ook Grace Jones: Bloodlight and BamiMarvin ou la belle éducation, Whitney en Plaire, aimer et courir vite vertoond.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden