sluit

Shadow

Film

Zhang Yimou vertelt met zijn nieuwste werk Shadow een indrukwekkend verhaal dat inspiratie haalt uit het klassieke verhaal over de Drie Koninkrijken, met in de hoofdrollen Chao Deng, Li Sun en Ryan Zheng. Vanaf donderdag 13 mei vertonen we gedurende twee weken dit historische drama.

De koning van Pei en zijn volk leven in ballingschap nadat hun stad, Jing, overgenomen wordt. De koning kan dit verlies moeilijk verkroppen, maar kent ook zijn eigen beperkingen. Zijn woede komt tot een toppunt als hij ontdekt dat een van zijn belangrijkste generaals de tegenstander uit heeft gedaagd tot een duel. Wat hij niet weet is dat het hier een dubbelganger betreft. Zijn echte generaal is gewond, maar heeft in het geheim een dubbelganger opgeleid tot zijn ‘shadow’, die hij als een marionet kan bespelen. Hij denkt hiermee alle problemen opgelost te hebben, maar zelfs hij kan niet voorkomen dat zijn vrouw gevoelens begint te krijgen voor deze dubbelganger. Lang blijft de frictie onderhuids, maar in het derde bedrijf van dit Shakespeareaanse drama komt het tot een bloederige climax.

Regisseur Zhang Yimou laat met Shadow wederom zien een meester te zijn in visual effects. De hele film is ondergedompeld in een grauw kleurenpalet van grijstinten en constanten regen. Met zijn diepe zwart-wittinten is de film duidelijk geïnspireerd door de klassieke Chinese schildertechniek met gewassen inkt en een nieuw hoogtepunt uit het rijke oeuvre van de Chinese grootmeester. Yimou heeft het wuxia genre met zijn eerdere film Hero (2002) weer op de kaart gezet en bewijst dit niet verleerd te zijn.

  • Werkt toe naar een visueel verbluffend vechtballet
    VPRO Cinema
  • Camerawerk speelt fabelachtig spel met schaduwen
    de Volkskrant
  • Beeldschone martial arts-film
    NRC

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden