sluit

Something Useful

Film
Picl

Something Useful is een poëtische roadmovie over het vinden van je eigen weg, waar die ook maar heen gaat. Leyla, advocate en dichteres uit Ankara, gaat met de nachttrein naar Izmir op weg naar een klassenreünie, na de uitnodigingen daarvoor 25 jaar te hebben genegeerd.

Op het perron ontmoet ze medereizigster Canan, die op weg is naar een sollicitatiegesprek. Canan is verpleegkundige in opleiding, en droomt van een acteercarrière. Het wordt Leyla al snel duidelijk dat Canans werkelijke bestemming heel anders is. De pracht van Something Useful zit niet alleen in de prachtige beelden van het Turkse berglandschap waar de reis doorheen gaat. Het genuanceerde acteerwerk onder de regie van Pelin Esmer is mysterieus en meeslepend, en de film biedt een intrigerende kijk op de positie van de vrouw in Turkije. Esmer studeerde sociologie in Istanbul voordat ze zich op diverse Turkse en internationale filmprojecten stortte. Voor Watchtower (2012) ontving ze de onderscheiding voor Beste Regisseur op het Adana Golden Boll Film Festival. De rol van Leyla ging naar

Başak Köklükaya, die in meer dan 20 films en tv-series speelde, waaronder Hamam, The Third Page en The Confession, die ook te zien was op het filmfestival in Cannes in de categorie ‘Un Certain Regard’. Canan wordt gespeeld door Öykü Karayel, die toen ze nog bezig was met haar theateropleiding al een rol aangeboden kreeg in de film Güzel Şeyler Bizim Tarafta. In Turkije is ze vooral bekend om haar diverse tv-rollen.

  • Mooi geobserveerde mini-verhalen.
    NRC Handelsblad
  • Kalme, poëtische praatfilm over leven en dood.
    VPRO Cinema
  • Een poëtische roadmovie waarin twee vrouwen heel wat af filosoferen.
    De Volkskrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden