sluit

Auschwitz, ons verhaal

Razzia herdenking 17 nov. 1942
Film
Filmspecials

In de confronterende documentaire Auschwitz, ons verhaal zijn zes personen aan het woord die één ding gemeen hebben. Max Hamburger, Thérèse Granek, Nelly Basch, Régine Beer, Bloeme Evers en Dov Nasch werden allen als jood naar Auschwitz gedeporteerd en vertellen het na.

In deze documentaire zien we hun persoonlijke oorlogsgeschiedenis van heel dichtbij. Zes Nederlandstalige getuigen delen hun ervaringen tijdens de oorlog. De ontmenselijking in de concentratiekampen komen hierdoor extra binnen. Een belangrijke centrale vraag is: Welke krachtbronnen hebben de geïnterviewde Auschwitz-overlevenden aangewend om tijdens hun gevangenschap in Auschwitz en andere kampen, geestelijk op de been te blijven? Met andere woorden: waar hebben zij kracht uit geput?

De trailer voor Auschwitz, ons verhaal kan je hier vinden. Voorafgaand aan de filmvertoning is er een inleiding door Herman Teerhöfer, voorzitter van de Smolinski Foundation, die zich inzet voor het vastleggen van en voorlichten over oorlogservaringen.

In de nacht van 17/18 november 1942, inmiddels 80 jaar geleden, werden 196 Joodse Nijmegenaren opgepakt. In de herdenkingsweek van de razzia organiseert LUX vier filmvertoningen:
MA 14 NOV –Die Wannsee Konferenz
WO 16 NOV – Hajo, een Joodse vluchteling + nagesprek met filmmaker Jacqueline de Bruijn
VR 18 NOV – Auschwitz, ons verhaal + inleiding door Herman Teerhöfer, voorzitter Smolinski Foundation
ZO 20 NOV – The Pianist

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?