sluit

Sprekend Nederland

Film
Picl

Sprekend Nederland is een portret van Nederland waarin aan de hand van toespraken op bruiloften en partijen, maar ook bij protestmarsen en allerlei openbare manifestaties de tijdgeest van nu wordt gevangen.

De film laat een multicultureel land zien dat nog steeds lijkt te moeten wennen aan het feit dat het multicultureel ís, waarin men zich bedreigd voelt door de komst van nieuwkomers. De vraag is: waar zijn we eigenlijk bang voor? Is het niet vooral de angst om ons geluk kwijt te raken, de angst voor het onbekende? We zien een land dat in allerlei clubjes verdeeld is, waarbij iedereen letterlijk en figuurlijk voor eigen parochie lijkt te prediken. Binnen al die clubjes is iedereen verenigd en veilig, maar tegelijkertijd sluit men zo ook de ander uit. De film opent met de naturalisatieceremonie van nieuwe Nederlanders die hun paspoort krijgen en hun trouw aan de Nederlandse grondwet beloven. En eindigt met de diploma-uitreiking van middelbare scholieren op weg naar een nieuw fase in hun leven. Daartussen in is er een kaleidoscoop aan scènes – van volkskroeg tot Koninklijk Paleis – die op een onthutsende en soms ontroerende manier de kijker met de vraag confronteren: wil ik eigenlijk wel in dit land wonen?

Nagesprek
Op zaterdagavond 6. oktober komt regisseur John Appel, samen met Haroon Sheikh, naar LUX. John Appel regisseerde tientallen documentaires waaronder André Hazes – Zij gelooft in mij en Wrong Time, Wrong Place. Over zijn nieuwe documentaire Sprekend Nederland zegt hij: “De film laat een welvarend land zien dat zijn geluk viert én zijn onvrede ventileert onder het motto: ik zeg, dus ik ben.” Haroon Sheikh leidt het Freedomlab Thinktank en doceert filosofie bij Centrum Ethos aan de Vrije Universiteit. Filmkenner Constant Hoogenbosch gaat na afloop van de film met ze in gesprek, waarbij er uiteraard ook ruimte is voor vragen uit de zaal. Heb jij vragen? Houd deze pagina in de gaten, want er volgt snel meer informatie over de Q&A en kaartverkoop

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden