sluit

Sprekend Nederland

Film
Picl

Sprekend Nederland is een bijzonder portret van Nederland aan de hand van verschillende Nederlandse toespraken.

 Weet u het zeker dat u Nederlander wilt worden? Met die vraag, gesteld aan nieuwe burgers, opent Sprekend Nederland, een nieuwe documentaire van John Appel (Hazes – Zij gelooft in mij). Appel neemt ons mee op een bijzondere reis door het Nederland van nu, langs partijtjes en begrafenissen, politieke bijeenkomsten en protestmarsen. We zijn aanwezig bij de viering van Koning Willem-Alexanders 50ste verjaardag, het kampioensfeest van Feyenoord en de diploma-uitreiking van middelbare scholieren.

Regisseur John Appel vangt de tijdgeest van vandaag de dag in een caleidoscoop van openbare optredens en situaties, zoals bij het kampioensfeest van Feyenoord of het Koninklijk Paleis. Sprekend Nederland toont hoe Nederland haar geluk en traditie viert, maar ook hoe verdeeld we kunnen zijn in onze kleinere groepjes. Appel toont een Nederland dat ondanks haar rijke geschiedenis en diversiteit nog altijd worstelt met haar multiculturele samenstelling, en is daarmee een mooie tegenhanger van Bert Haanstra’s Alleman (1963), waarin de Nederlandse samenleving werd getoond vlak voor de hippietijd. Een fraai en kleurrijk portret van een multicultureel land in verandering; een land dat ondanks dat het verdeeld is in vele clubjes, haar geluk viert en tradities doorzet. Wat overblijft is een hoopgevend gevoel dat het we het eigenlijk best wel goed hebben met elkaar.

Sprekend Nederland is een remake van John Appel’s gelijknamige film uit 2003. Het experiment van toen (is het mogelijk een film te maken met een aantal schijnbaar willekeurige toespraken?) is opnieuw gemaakt met de intentie de multiculturele samenleving in beeld te vangen. John Appel studeerde in 1987 af van de Filmacademie, om zich op het filmen van documentaires te storten, waarbij hij zich met name toespitst op de kwetsbaarheid van mensen. Met succes, want de regisseur sleepte onder andere meerdere Gouden Kalveren en nog diverse internationale prijzen in de wacht, o.a. met zijn film over de aanslagen in Oslo en op Utoya, Wrong Time, Wrong Place (2012).

  • Appels multiculturele Nederland is flink onstuimig, soms schokkend onverdraagzaam, maar vaak ook hartverwarmend solidair.
    vpro cinema
  • Sprekend Nederland vangt de tijdsgeest, maar laat die ook snel weer vervliegen.
    de volkskrant
  • Dankzij de soepele montage, vloeiende cameravoering en met emotie doordrenkte close-ups weet Sprekend Nederland aldoor de aandacht vast te houden.
    cinemagazine

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden