sluit

Studio 54

Film

Studio 54 was het epicentrum van het hedonisme in de jaren ‘70: een plek die niet alleen het begrip ‘nachtclub’ voorgoed veranderde maar ook het symbool werd van een tijdperk.

De rijksten der aarde dansten er met elkaar, drugsgebruik was openlijk toegestaan, Andy Warhol was er kind aan huis en als je er als gewone burger wilde binnenkomen, moest je er wel extreem chique bijlopen. De eigenaren Ian Schrager en Steve Rubell, twee eenvoudige Joodse jongens uit Brooklyn, kwamen uit het niets en werden de ongekroonde koningen van het New Yorkse nachtleven. Nu, 40 jaar na de opening van deze legendarische discotempel, vertelt deze documentaire het ware verhaal achter een van de meest illustere clubs aller tijden. Studio 54 bevat nog nooit eerder vertoonde beelden van de dansvloer en haar fameuze bezoekers. Zo is een jonge Michael Jackson te zien die verlegen vertelt dat Studio 54 de enige discotheek is waar hij zichzelf kan zijn. Grootheden zoals Mick Jagger en Grace Jones passeren de revue, en naast exclusief archiefmateriaal worden ook Ian Schrager en artiesten als Nile Rodgers geïnterviewd. Discoklassiekers ontbreken uiteraard niet.

Regisseur Matt Tyrnauer is schrijver, regisseur, producer en journalist. In 2008 ging zijn film Valentino: The Last Emperor in première op het filmfestival van Venetië. De documentaire, die modeontwerper Valentino volgde, stond op de short list van de Oscars en won daarnaast diverse prijzen. Verder maakte Tyrnauer de documentaires Citizen Jane: Battle for the City en Scotty and the Secret History of Hollywood. Hij schreef voor Vanity Fair, waar hij werkte als redacteur en correspondent. Zijn verhalen verschenen ook in GQ, The New York Times, Architectural Digest, L’Uomo Vogue en Numero. Tyrnauer’s verhaal ‘Once Upon a Time in Beverly Hills’, dat in 2011 in Vanity Fair verscheen, wordt op dit moment verfilmd door HBO. Tyrnauer is ook bezig met de documentaire Don’t Mess with Roy Cohn over de advocaat achter Joseph McCarthy en Donald Trump.

  • Studio 54 was de ultieme ontsnapping uit het alledaagse.
    NRC
  • Studio 54 is een nostalgische trip naar de glitter en overdaad van de discotijd.
    de volkskrant
  • Een met seks, drugs en disco doorspekte documentaire met veel sfeervol archiefmateriaal.
    vpro cinema

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden