sluit

Styx

Film
Picl

De veertigjarige Rike heeft haar leven goed op de rit. Ze is succesvol, werkt als arts, en is toe aan een welverdiende vakantie op Ascension Island ver weg in de Atlantische Oceaan.

Eenmaal daar besluit ze in haar zeilboot de woeste wateren te trotseren. Maar dat de wateren zo woest zouden zijn, had ze nu ook weer niet verwacht. Ze trotseert een storm, maar stuit dan op een overvolle vluchtelingenboot. Meer dan honderd mensen verkeren in levensgevaar. Ze komt hen te hulp, seint naar de kust. Haar SOS blijft echter onbeantwoord. Ze staat er helemaal alleen voor en wordt geconfronteerd met een belangrijke beslissing.

Styx is de tweede speelfilm van de Oostenrijkse regisseur Wolfgang Fischer die in 2009 debuteerde met de thriller Was Du Nicht Siehst. Fischer volgde een opleiding psychologie en schilderkunst aan de universiteit van Wenen, een opleiding film en video aan de kunstacademie in Düsseldorf en een opleiding film en televisie aan de Academy of Media Arts in Keulen. Sinds 1994 werkt hij als (assistent-)filmmaker en docent. De rol van Rike wordt gespeeld door Susanne Wolff, die haar sporen voornamelijk verdiende in de Duitse film- en toneelwereld. Zo speelde ze onder meer Othello in het gelijknamige stuk van Shakespeare, en Lady Macbeth in Macbeth, en rollen in stukken van Schiller, Goethe en Tsjechov.

 

 

 • Alles wat je dacht te weten wordt bij Styx toch weer op zo’n manier verteld dat je na afloop zeker weet dat je niets weet.
  nrc
 • Fischer heeft zich ontdaan van alle overbodige ballast en keert terug tot de essentie van het leven. Dankzij de fantastische, daadwerkelijk op zee gefilmde beelden en een fascinerende Susanne Wolff zit je aan het scherm gekluisterd.
  cinemagazine
 • Regisseur Wolfgang Fischer levert een opvallend strakke, avontuurlijke en visueel indrukwekkende film af.
  de volkskrant
 • Ondanks mooie plaatjes en urgente thematiek een nogal moralistische beschouwing, in- en uitgeluid door een lome, sobere elektrische gitaar.
  vpro cinema
 • Een metafoor met de grootste verschrikkingen als klein vlekje aan de horizon. Te veel om te negeren, te weinig om in je eentje grip op te kunnen krijgen.
  de telegraaf

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden