sluit

Movies That Matter – Styx

Film
Movies that Matter
Specials

Geniet van de mooiste mensenrechtenfilms, met deze keer de speelfilm STYX. Na afloop is er een verdiepend gesprek over de film.

STYX
Rike, een 40-jarige arts uit Europa, belichaamt een typisch Westers model van geluk en succes. Ze is geschoold, zelfverzekerd, vastbesloten en toegewijd. De spoedarts vervult haar lang gekoesterde droom door alleen in haar zeilboot de zee op te gaan. Haar doel: Ascension Island in de Atlantische Oceaan. Maar haar droomvakantie wordt snel afgebroken op volle zee, wanneer ze na een storm in de buurt van een getroffen vissersboot strandt. Ongeveer honderd mensen staan op het punt te verdrinken. Rike volgt de wetten van de zee en roept om hulp via de radio. Als haar roep om hulp niet gehoord wordt, is ze gedwongen een belangrijke beslissing te nemen.

De film is Engels gesproken en Nederlands ondertiteld. Het nagesprek is in het Nederlands.

NAGESPREK
Het nagesprek na afloop van de film is met Joris Schapendonk. Schapendonk is universitair docent bij de afdeling Geografie, Planologie en Milieu van de Radboud Universiteit in Nijmegen en een actief lid van het Nijmegen Centre for Border Research (NCBR). Zijn onderzoek concentreert zich op (im)mobiliteitstrajecten in de context van Afrikaanse migratie en de rol van actoren in de migratieindustrie. In 2014 ontving hij een persoonlijke onderzoeksbeurs (Veni) van de Vernieuwingsimpulsvan de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Verder is hij verbonden aan het Helping Hands Research Network dat dagelijks grenswerk onderzoekt van Europese burgers in verschillende Europese landen (gefinancierd door de Deense Onderzoeksraad 2017-2019).

REGULIER
Vanaf donderdag 17 januari draait Styx ook regulier in het programma.

MOVIES THAT MATTER
Met Movies that Matter On Tour brengt Movies that Matter festivalfavorieten naar filmtheaters door heel Nederland, ook naar ons. Maandelijks kan je een spraakmakende film zien, met een inleiding of nagesprek met inspirerende gasten.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden