sluit

Sweet Country

Film
Picl

In een buitenwijk in The Northern Territory, Australië, wonen Aboriginal Sam en zijn vrouw Lizzie die werken voor de vriendelijke predikant Fred Smith.

Op een dag worden ze uitgeleend aan Harry Marsh, een militair die net is teruggekeerd van het westelijk front en wordt aangesteld als de nieuwe stationsoperator. Harry Marsh blijkt een bittere, gewelddadige man te zijn die de twee met minachting behandelt. Wanneer Sam zich bedreigd voelt escaleert de situatie in een gewelddadige schietpartij, waarbij Sam Harry doodt in een poging om zijn eigen leven te redden. Als gevolg hiervan wordt Sam een gezochte misdadiger voor de moord op een blanke man en wordt hij gedwongen om met zijn zwangere vrouw te vluchten. Na een lange achtervolging in de outback besluit Sam zich vanwege Lizzie’s gezondheid over te geven. Rechter Taylor moet over zijn lot beslissen, maar is er hier wel echt sprake van gerechtigheid?

Sweet Country is gebaseerd op een rechtszaak in de jaren ’20 waarbij een Aboriginal, Wilaberta Jack, werd gearresteerd en berecht voor de moord op een witte man. De film viel in de prijzen op de grote festivals van Venetië en Toronto. Regisseur Warwick Thornton verwerkte de geschiedenis in een spannend en prachtig gefilmde western waarin het majestueuze Australische landschap een grote rol speelt.

 

 

  • Een western zonder eenduidige scheidslijn
    De Volkskrant
  • Majesteitelijk landschap
    Trouw
  • Hard, maar vaak ook poetisch en grappig
    VPRO Cinema

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden