sluit

Tár

Film

Van schrijver-producent-regisseur Todd Field (Little Children) komt Tár, met in de hoofdrol Cate Blanchett als Lydia Tár, de grensverleggende dirigent van een groot Duits orkest.

We ontmoeten Tár op het hoogtepunt van haar carrière, terwijl ze zowel een boekpresentatie als de langverwachte live uitvoering van Mahlers Vijfde Symfonie voorbereidt. In de daaropvolgende weken begint haar leven zich op een bijzonder moderne manier te ontrafelen. Het resultaat is een verschroeiend onderzoek naar macht en de impact en duurzaamheid ervan in de huidige samenleving.

Een stukje over Tár uit de Filmkrant

In de derde speelfilm van Todd Field wordt de succesvolle, charismatische dirigent Lydia Tár (Cate Blanchett) geconfronteerd met haar machtsmisbruik. De kracht van de film is dat de kijker zelf over haar mag oordelen. Daarmee is het verbluffende psychologische drama tegengif voor zwart-witdenken. De derde speelfilm van Todd Field (In the Bedroom, 2001; Little Children, 2006) wordt alom beschreven als een cancelcultuurfilm. Maar het feit dat we dit gelaagde portret van de ondergang van een succesvolle vrouw in de eerste plaats als een film over cancelcultuur zien, is vooral een weerspiegeling van de tijd waarin wij leven.

De film is een gelaagde en nauwkeurige studie van een vrouw die haar leven uiteen ziet vallen door dezelfde overmoed die haar zo succesvol maakte. Field schetst Lydia als een machtsdronken vrouw. Dat is in mindere mate kritiek op haar karakter dan op de corrumperende invloed van macht zelf.

Lees hier het volledige artikel.

Genomineerd voor een Oscar voor Beste Film, Beste Actrice (Cate Blanchett), Beste Regie (Todd Field), Best Original Screenplay (Todd Field).

 • Tár is een klassiek ondergangsepos
  NRC
 • Een film die de kijker wil dwingen genuanceerd te denken
  AD
 • Blanchett’s performance pierces like a conductor’s baton through the heart
  The Guardian
 • Fijn bijtende parabel over #MeToo
  VPRO Cinema

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?