sluit

Thank You For The Rain

Movies that Matter
Film
Movies that Matter
Picl

Geniet van de mooiste mensenrechtenfilms, met deze keer de documentaire Thank You For The Rain. Na afloop is er een verdiepend gesprek over de film.

Thank You For The Rain
De Keniaanse landbouwer Kisilu Musya ontpopt zich tot autodidact filmmaker wanneer hij van een Noorse regisseur een camera krijgt. Hij filmt het leven van zijn gezin, het dorp waarin hij woont en de steeds extremere weersomstandigheden in zijn land. Aanvankelijk is er enorme droogte en wacht de gemeenschap met smart op regen. Maar als deze eenmaal komt, zijn de gevolgen niet te overzien: een ongekend harde storm vernietigt Kisilu’s huis en een enorme overstroming zet het land blank en verwoest alle gewassen.

Dit motiveert de boer tot actie: hij begint een lokale beweging voor boeren om meer aandacht te krijgen voor de desastreuze gevolgen van klimaatverandering. Uiteindelijk reist hij zelfs af naar Oslo en Parijs om bij de grote klimaatconferenties zijn zegje te kunnen doen. Maar in zijn gevecht voor een betere wereld blijkt de klimaatverandering niet zijn enige vijand: bureaucratie, politieke belangen en arrogantie gooien meermaals roet in het eten.

Nagesprek
Na afloop van de film is er een nagesprek met Marcel Rutten. Hij is geograaf verbonden aan het Afrika Studiecentrum van de Universiteit Leiden. Voorheen was hij werkzaam aan de Radboud Universiteit en het Centrum voor Milieu en Klimaat Studies, Universiteit van Wageningen. Sinds begin jaren ‘80 verricht hij onderzoek naar land, water, voedselzekerheid, droogte-planning, en ecotoerisme in (semi)-aride Afrika. Mensenrechten en politiek hebben ook zijn interesse. Hij heeft met name onderzoek verricht bij Turkana en Maasai veehouders in Kenia. Het nagesprek is, net als de ondertiteling van de film, in het Nederlands.

Movies that Matter
Met Movies that Matter On Tour brengt Movies that Matter festivalfavorieten naar filmtheaters door heel Nederland, ook naar ons. Maandelijks kan je een spraakmakende film zien, met een inleiding of nagesprek met inspirerende gasten.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden