sluit

The Banshees of Inisherin

Film

The Banshees of Inisherin, de nieuwe film van Martin McDonagh (In Bruges, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), volgt de goede vrienden Padraic (Colin Farrell) en Colm (Brendan Gleeson) die in een moeilijke situatie belanden wanneer Colm plotseling besluit hun vriendschap te verbreken.

Op het eiland voor de Westkust van Ierland, waar de twee wonen, probeert een verwarde Padraic de vriendschap nieuw leven in te blazen met hulp van zijn zus Siobhan (Kerry Condon). Zij heeft haar eigen problemen met Dominic, de zoon van de lokale politieman. De gebeurtenissen escaleren volledig als Colm een drastisch ultimatum stelt om zijn voornemen tot het beëindigen van de vriendschap duidelijk te maken.

Reünie tussen Collin Farrell en Brendan Gleeson

Het is niet de eerste keer dat we Colin Farrell en Brendan Gleeson samen op het grote doek zien schitteren in een film van McDonagh. Voor The Banshees of Inisherin ronselde McDonagh opnieuw het duo dat zo spetterend centraal stond in zijn eerste speelfilm In Bruges (2008). Net als in die film zijn hun personages op elkaar aangewezen, tegen wil en dank, maar dan in de jaren twintig op het (fictieve) eiland Inisherin voor de Ierse westkust. Ook hun onderlinge dynamiek uit die eerdere film krijgt hier een echo – Gleeson de oudere, enigszins vaderlijke figuur; Farrell de naïevere jongeling – al liggen die verhoudingen met personages die vijftien jaar ouder zijn toch weer net anders.

Benieuwd naar nog meer achtergrondinformatie over The Banshees of Inisherin? De Filmkrant schreef een uitgebreid artikel of alle weetjes over deze film. Lees hier het artikel.

Genomineerd voor 9 Oscars waaronder Beste Film, Beste Acteur, Beste Actrice en Beste Regie.

  • ‘The Banshees of Inisherin’ is een zwart-komisch en aangrijpend portret van een verloren vriendschap
    De Volkskrant
  • Feilloze combinatie van komedie en drama
    NRC

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?