sluit

The Beast in the Jungle

Film

Tegen de achtergrond van een afgelegen Brits landhuis ontstaat het raadselachtige liefdesverhaal van John Marcher en May Bartram.

John gaat door het leven met het onheilspellende voorgevoel dat hem iets ernstigs zal overkomen; hij gelooft dat hij voorbestemd is het ‘beest in de jungle’ tegen te komen. Maar wat het ‘beest’ precies is, is niet duidelijk. Dit gevoel is zo hevig dat het hem verlamt met onrust en angst. De enige aan wie hij dit toevertrouwt is May, die besluit om samen met hem het onheil af te wachten. De twee trekken meer naar elkaar toe en blijven jaren om elkaar heen cirkelen, waarbij tragiek en liefde elkaar afwisselen. John wordt echter nog steeds beheerst door zijn angst, waardoor de liefde tussen hen gedoemd lijkt te mislukken.

Dit epische duet is gebaseerd op de novelle The Beast in the Jungle van Henry James, geschreven in 1903. Deze met dans gevulde bewerking strekt het verhaal uit van eind 19e eeuw tot in het heden. Clara van Gool geeft het verhaal van Henry James op een poëtische en romantische manier weer. Eerder won zij al twee keer het Gouden Kalf voor korte films. The Beast in the Jungle is al verschenen op de nominatielijst voor de KNF Award van het Rotterdam International Film Festival.

 • Dichterlijke reis door verschillende tijdperken
  VPRO Cinema
 • Soms is een boekverfilming zo raak dat het verhaal voor altijd die vorm aanneemt. In de verfilming van de novelle 'The Beast in the Jungle' is dat de vorm van een dans. Nooit meer zal dit verhaal iets anders zijn dan een choreografie van geliefden.
  Trouw
 • Gechoreografeerd rondom abstracties en herhalingen
  NRC
 • Vooral het dansgedeelte geslaagd
  de Volkskrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden