sluit

The Best of IDFA 2018 on Tour

Film
Specials

Zondag 17 maart is The Best of IDFA 2018 on Tour, waarbij de beste documentaires van het International Documentary Filmfestival Amsterdam worden vertoond.

Een selectie van films die een IDFA Award 2018 hebben gewonnen zie je in The Best of IDFA on Tour. Vier prijswinnende films die door de jury zijn bekroond om hun uitmuntendheid, omdat ze urgente verhalen vertellen of op een bijzondere manier raken. Zo kan je onder andere genieten van de winnaar van de VPRO IDFA Audience Award, Don’t Be a Dick About It, en Island of the Hungry Ghosts, winnaar van de Amsterdam Human Rights Awards. The Best of IDFA on Tour is een uniek programma met films die je kijk op de wereld zullen veranderen.

Alle films zijn Nederlands gesproken of Nederlands ondertiteld.

Tussen de films zijn pauzes gepland, deze vinden plaats tussen 14:16 – 14:36, 15:45 – 16:05 en 17:43 – 17:50.

13.00 – 14.16 uur – LOS REYES
Regie: Bettina Perut, Iván Osnovikoff; Chili, Duitsland, 2018; Nederlands ondertiteld; 78 minuten.
Winnaar IDFA Special Jury Award for Feature-Length Documentary
Los Reyes is het oudste skatepark van de Chileense hoofdstad Santiago. Maar in zijn letterlijke betekenis (‘de koningen’) slaat de titel van deze film evengoed op Chola en Football, de twee zwerfhonden die van deze open ruimte vol rondrazende skateboards en lawaaiige tieners hun thuis hebben gemaakt. De doortastende teef Chola speelt graag met de balletjes die ze her en der vindt. Ze legt ze op de rand van de ramps waarop de skaters hun kunsten vertonen, en probeert ze te vangen, net voordat ze naar beneden storten. De oudere Football kijkt ongeduldig toe en blaft net zo lang naar Chola tot zij de bal loslaat.

De tieners die hen omringen zijn kinderen uit alle lagen van de bevolking, ieder met een eigen verhaal. In voice-over horen we ze praten over hun problematische levens. Maar de fenomenale, dromerige beelden van deze bijna sprookjesachtige film zijn geheel gewijd aan het subtiele spel tussen de honden, die zich vermaken met een bal, een stok, een steen en met elkaar.

14.36 – 15.45 uur – DON’T BE A DICK ABOUT IT
Regie: Benjamin Mullinkosson; Verenigde Staten, 2017; Nederlands ondertiteld; 69 minuten.
Winnaar VPRO IDFA Audience Award
Peter en Matthew hebben allebei rood haar, groeien op bij hun ouders, zijn dol op elkaar en vliegen elkaar voortdurend in de haren. Peter is geobsedeerd door het televisieprogramma Survivor, waarvan hij de eliminatierondes elke dag volgens een onwrikbaar ritueel naspeelt. Zijn jongere broer Matthew heeft een extreme angst voor honden en probeert daar vanaf te komen. De camera volgt de twee liefdevol in hun dagelijkse leven thuis, dat gekenmerkt wordt door een warm familieleven, gezelligheid en een flinke ruzie hier en daar – de twee blijven broers. Ze accepteren elkaars tekortkomingen, maar maken ze net zo gemakkelijk belachelijk, en door alles heen blijft een onvoorwaardelijke liefde voor elkaar voelbaar.

Dit in warme kleuren gefilmde en door een lome soundtrack ondersteunde document, waarin Peters eliminatiesessies en Matthews bezoeken aan een lokale hondenkennel de rode draad vormen, is een ode aan het Amerikaanse gezinsleven, aan gekte en vriendschap.

16.05 – 17.43 uur – ISLAND OF THE HUNGRY GHOSTS
Regie: Gabrielle Brady; Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Australië, 2018; Nederlands ondertiteld; 98 minuten.
Winnaar Amsterdam Human Rights Award
De beelden van de krabbentrek op het in de Indische Oceaan gelegen Christmas Island hadden in een natuurfilm niet misstaan. Maar Gabrielle Brady contrasteert dit fenomeen in haar eerste lange documentaire met een heel andere vorm van migratie. De idealistische traumatherapeut Poh Lin bezoekt daar het zwaarbewaakte Australische detentiecentrum voor illegale immigranten, die er vaak jarenlang zonder enig perspectief worden vastgehouden. De kalme registraties van de gesprekken die Poh Lin met hen heeft vormen samen met andere observaties op het tropische eiland een intuïtief gecomponeerd, metaforisch mozaïek. Natuurbeschermers schieten de krabben te hulp en de plaatselijke Chinese gemeenschap bekommert zich om de nog rondzwervende geesten van arbeiders die er zo’n honderd jaar geleden omkwamen.

Met intieme momenten van Poh Lin en haar gezin en de soms hypnotiserende eilandbeelden ontstaat een breed te interpreteren bespiegeling. Intussen getuigen gedetineerden tijdens de therapiesessies steeds indringender van hun uitzichtloze situatie en hardvochtige behandeling. “Een soort hel,” noemt een van hen het. Poh Lin vraagt zich af wat haar rol hier is. Op Tribeca en enkele andere festivals werd Island of the Hungry Ghosts onderscheiden als beste documentaire.

17.50 – 18.16 uur – THE MAN WHO LOOKED BEYOND THE HORIZON
Regie: Martijn Blekendaal; Nederland, 2018; Nederlands gesproken; 26 minuten. 
Winnaar IDFA Special Jury Award for Children’s Documentary

Ruim veertig jaar geleden besloot Bas Jan Ader de stoute schoenen aan te trekken. Met een piepklein zeilbootje verliet hij de Amerikaanse kust om naar Engeland te varen. Negen maanden later werd dat bootje dobberend op zee teruggevonden. Zonder Bas Jan. Het is een verhaal dat filmmaker Martijn Blekendaal altijd heeft gefascineerd. Niet alleen vanwege die verdwijning zelf, maar door het hele mysterie eromheen.

Blekendaal gaat op onderzoek uit, en belandt uiteindelijk in Hollywood. Maar dat maakt van The Man Who Looked Beyond the Horizon bepaald geen doorsnee researchdocumentaire. Het blijkt dat de filmmaker, om te begrijpen wat deze man dreef bij zijn gewaagde ondernemingen, zijn angst om voorbij zijn eigen horizon te kijken moet overwinnen. Via een wild flitsende montage met sprongetjes langs verschillende tijden, plekken en personen laat Blekendaal zijn kijkers speels inzien dat Bas Jan iets specialers heeft achtergelaten dan alleen een mysterie.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden