sluit

The Children Act

Film

Wat doe je als een 17-jarige jongen zich door zijn religieuze overtuigingen gedwongen ziet af te zien van alle medische hulp, zelfs als dat betekent dat hij zal sterven?

Dit is het morele dilemma waar The Children Act om draait, het dilemma waarmee Fiona Maye (Emma Thompson) geconfronteerd wordt. Fiona is een gerespecteerd rechter aan het Hooggerechtshof die bekendstaat om haar professionele en weloverwogen uitspraken binnen het familierecht. Terwijl haar huwelijk op springen staat stort ze zich met totale overgave op de zaak. Wat weegt er zwaarder: het recht op leven of het recht op vrije wil?

The Children Act van regisseur Richard Eyre (Notes on a Scandal) is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Booker-Prize winnaar Ian McEwan (Atonement, On Chesil Beach), die tevens het scenario schreef. Volgens Eyre had The Children Act nooit het daglicht gezien als Oscarwinnares Emma Thompson (The Remains of the Day, In the Name of the Father) nee had gezegd tegen de rol van Fiona Maye. Alleen Thompson beschikt in zijn ogen over de juiste mate van intelligentie en toewijding die nodig is om de top van de gerechtelijke wereld te bereiken. De rol van haar echtgenoot wordt vertolkt door acteur/schrijver/regisseur/producent Stanley Tucci, die inmiddels meer dan 90 filmrollen op zijn naam heeft. Fionn Whitehead speelt de 17-jarige Adam. Whitehead is een rijzende ster aan het acteursfirmament; hij speelde zijn eerste hoofdrol vorig jaar in Christopher Nolans Dunkirk, tegenover Tom Hardy en Mark Rylance.

  • The Children Act is Emma Thompsons show. Ze is subtiel en verpletterend tegelijk.
    de volkskrant
  • In The Children Act botsen de wetten van mens en God.
    NRC
  • De performances van Emma Thompson, Fionn Whitehead en Peter Tucci zijn Oscar-waardig.
    Filmhoek.nl

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden