sluit

The Day will Come

Film

Denemarken, 1967. Overal op de wereld vinden demonstraties tegen de Vietnamoorlog plaats en is er een strijd om de eerste man op de maan te zijn. Iedereen wordt hierdoor beïnvloed, zo ook de levens van de broertjes Erik en Elmer.

Als de alleenstaande moeder van de kinderen ernstig ziek blijkt te zijn, worden ze naar een jongensinternaat gestuurd. De omstandigheden op deze plek zijn slecht, wat vooral komt door de hardhandige, ouderwetse opvoedingsmethoden en regels van directeur Heck. Niet alleen de kinderen, maar ook het personeel moeten zich houden aan het strenge regime. Allemaal, behalve de nieuwe lerares. Zij steunt de kinderen. Ondanks de uitzichtloze situatie hebben Erik en Elmer genoeg hoop, moed en verbeeldingskracht om op zoek te gaan naar een uitweg.

De tijd waarin de film zich afspeelt stond in het teken van de kloof tussen de oude en jonge generatie en dit wordt dan ook duidelijk in het verhaal. Directeur Heck representeert met zijn strikte, conservatieve methoden de oude generatie en de dappere jongens die tegen hem ingaan de nieuwe generatie.

The Day Will Come is een Deens drama van Jesper W. Nielsen. Hij regisseerde onder andere een aantal afleveringen van populaire Deense tv-series, zoals Borgen (2011-2013) en Dicte (2014). Daarmee is hij een van de bekendste regisseurs in het land. Nielsen groeide zelf op in de schaduw van de rebellerende jeugd en baseerde The Day Will Come dus op zijn eigen ervaringen.

  • Effectief drama
    het parool
  • Sterk spel
    de telegraaf
  • Een ijzingwekkende Lars Mikkelsen
    NRC Handelsblad

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden