sluit

The Death of Stalin

Film

Valt er te lachen om een van de ernstigste schrikbewinden van de twintigste eeuw?

Jazeker, zo bewijst The Death of Stalin, een satire over de machtsstrijd die ontstaat nadat de gevreesde dictator van de Sovjet-Unie plotseling overlijdt. Plaatsvervanger Malenkov is een doetje, baas van de geheime dienst Beria is een wellustige maniak en Chroestsjov is een huichelachtige egotripper. En dat zijn dan nog de beste kandidaten. Op satirische wijze worden de hoge heren van stalinistisch Rusland één voor één van hun sokkel getrokken en ontmaskerd als zielige mannetjes met dubbele motieven. Een hilarische strijd om de macht is begonnen.

In Rusland konden ze er niet zo om lachen. Het Ministerie van Kunst heeft de film uit de Russische bioscopen gebannen. De reden? Het zou een westerse poging zijn om het land te destabiliseren. In Moskou is de politie al binnengevallen bij een filmhuis die hem wel  durfde te vertonen. The Death of Stalin is gebaseerd op een Franse striproman, maar volgt die niet strikt. Veel van het acteerwerk is geïmproviseerd. En dat is ook de reden dat niemand een zogenaamd Russisch accent opzet. Dit is Britse satire van de bovenste plank. De Britse regisseur Armando Iannucci (In the Loop, Veep) heeft een lange carrière opgebouwd met satire die eruitziet alsof je naar de bloedserieuze realiteit kijkt. En wanneer het kwartje valt, is het des te grappiger.

Voorfilm
Voorafgaand aan de late avondvertoning van The Death of Stalin vertonen we, in samenwerking met GoShort, de voorfilm Catastrophe.

  • Inktzwarte klucht vol venijnige dialogen
    VPRO Cinema
  • Iannucci weet als geen ander hoe je politieke angst en paranoia met komedie kunt bestrijden
    Cinemagazine
  • Idiotie van de macht
    De Volkskrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden