sluit

The Disciples – een straatopera

Film
Picl

Twintig daklozen, één opera. Het dak- en thuislozenkoor De Straatklinkers studeert een voor hen geschreven opera in.

We volgen de leden tijdens de repetities, waarin de verwachtingen van het koor en die van de regisseur, de componist en de muzikanten meerdere malen leiden tot spanningen, ruzies en jaloezie. Want waarom moeten zij een opera vertolken die gaat over het harde, criminele straatleven? Dat kennen ze toch al? Waarom maken ze geen vrolijke opera, vol joie de vivre? Maar ook andersom leidt de samenwerking tot frustraties. De ongetrainde zangers komen steeds niet of te laat opdagen, of ze leren hun teksten niet uit hun hoofd. Wie stelt de regels?

Opera is de vorm waarin het verhaal van The Disciples gegoten wordt, en laat je op verrassende wijze nadenken over de rol van dak- en thuislozen en hoe de buitenwereld tegen hen aankijkt. Dat is precies wat regisseur Ramón Gieling (Johan Cruijff: En un momento dado, Tramontana) wil. Hij voelt zich aangetrokken tot de levens van verloren zielen en mensen die een onverantwoordelijk leven leiden zoals zwervers, zigeuners, ballingen en daklozen. De muziek is gecomponeerd door Boudewijn Tarenskeen. Gieling schreef zelf het libretto voor de opera.

In september maakte Nieuwsuur al eens een item over The Disciples – een straatopera waarin duidelijk werd dat het maakproces niet altijd gemakkelijk ging. “Je bent een ontzettende lul, je manipuleert ons, weet je dat?”, is het verwijt van een van de daklozen aan regisseur Ramón Gieling tijdens een van de aanvaringen op de set. “Je maakt van ons een karikatuur. Daar ben ik echt zat van.” Lees hier het hele artikel.

  • Eerlijke verhalen
    NRC

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden