sluit

The Farewell

Film

Een familiedrama waarin de Chinees-Amerikaanse studente Billi wordt geconfronteerd met sociale familietradities. Haar oma in China wordt ziek en de familie komt na lange tijd weer bij elkaar. Deze prachtige film van Lulu Wang is te zien vanaf donderdag 21 november.

Wanneer de familie van Billi (Awkwafina) erachter komt dat hun geliefde grootmoeder Nai Nai terminale longkanker heeft, besluiten ze om haar niet in te lichten. In plaats daarvan plannen ze een geïmproviseerde bruiloft in hun moederland China. Hiervoor komen de familieleden uit alle windstreken bij oma, om zo onopvallend afscheid van haar te kunnen nemen. Ondanks Billi’s bedenkingen tegen deze aanpak, besluit ze om toch mee te gaan. Haar geboorteland brengt nieuwe inzichten: niet alleen ontmoet zij haar pittige grootmoeder – die haar en passant belangrijke levenslessen meegeeft – maar komt ze ook in aanraking met het leven dat ze als zesjarige gedwongen moest opgeven.

“Gebaseerd op een echte leugen”, geeft regisseur Lulu Wang de film cryptisch mee. Het plot is deels autobiografisch en gebaseerd op haar zieke oma. Een leugen bedoeld zoals Billi’s vader hem verantwoordt: “In het oosten is je leven een deel van het geheel, van een familie”. En dat geldt dus ook voor de dood.

  • Hartverwarmend en ontroerend familieportret.
    VPRO Cinema
  • Een goedgehumeurd en fijngevoelig drama.
    de Volkskrant
  • Awkwafina overtuigt in bitterzoet drama
    NRC

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden