sluit

The Favourite

Film

In het begin van de achttiende eeuw is Engeland in oorlog met Frankrijk. Lady Sarah (Rachel Weisz) regeert in plaats van de labiele koningin Anne over het land en draagt zorg voor haar slechte gezondheid en woede-uitbarstingen.

Als de nieuwe dienares Abigail (Emma Stone) arriveert, raakt Anne onder de indruk van haar charme. Maar zijn Abigails bedoelingen wel zuiver? Wanneer de oorlogspolitiek Sarah namelijk compleet in beslag neemt, ontfermt Abigail zich maar wat snel over de koningin. Hun ontluikende vriendschap geeft haar eindelijk de mogelijkheid om haar langgekoesterde ambities waar te maken, en daar laat ze geen vrouw, man, politiek, konijn, ananas of eendenrace tussenkomen.

The Favourite is de nieuwste film van Yorgos Lanthimos, die de laatste jaren internationaal hoge ogen gooide met The Lobster (winnaar van de juryprijs in Cannes) en The Killing of a Sacred Deer (prijs voor Beste Scenario in Cannes). The Favourite won twee prijzen tijdens de 75e editie van het filmfestival van Venetië. Olivia Colman won in de categorie Beste Actrice, daarnaast sleepte de film ook de juryprijs in de wacht. Twee jaar geleden won Colman nog een Golden Globe voor haar bijrol in de televisieserie The Night Manager. Ze krijgt tegenspel van Oscarwinnaressen Emma Stone (La La Land, Birdman, Irrational Man), en Rachel Weisz (Disobedience, The Constant Gardner, Youth).

VPRO Cinema sprak regisseur Yorgos Lanthimos en de drie hoofdrolspeelsters Emma Stone, Rachel Weisz en Olivia Colman. Yorgos Lanthimos maakte zijn eerste kostuumdrama, en zette het genre direct naar zijn hand. ‘Tijdens het schrijven van het scenario besloten we al vroeg dat we de taal niet zouden aanpassen aan hoe we denken dat er toen werd gesproken. Onze personages moesten modern Engels praten’, aldus Lanthimos.

 • ‘The Favourite’ is een heerlijk vileine en subversieve variant van een kostuumdrama.
  NRC Handelsblad
 • The Favourite is verschrikkelijk grappig en oneindig tragisch.
  De Volkskrant
 • Alles in deze film klopt.
  VPRO Cinema
 • De film is heerlijk vilein, droogkomisch en laveert meermaals tussen subtiel-tragisch en overdreven uitbundig.
  Cinemagazine.nl
 • gedurfde uitvoeringen van de drie vrouwelijke sterren en lansen van lust, intriges en bedrog
  The Guardian

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden