sluit

The Favourite

Film

In het begin van de achttiende eeuw is Engeland in oorlog met Frankrijk. Lady Sarah (Rachel Weisz) regeert in plaats van de labiele koningin Anne over het land en draagt zorg voor haar slechte gezondheid en woede-uitbarstingen.

Als de nieuwe dienares Abigail (Emma Stone) arriveert, raakt Sarah onder de indruk van haar charme. Maar zijn Abigails bedoelingen wel zuiver? Wanneer de oorlogspolitiek Sarah namelijk compleet in beslag neemt, ontfermt Abigail zich maar wat snel over de koningin. Hun ontluikende vriendschap geeft haar eindelijk de mogelijkheid om haar langgekoesterde ambities waar te maken, en daar laat ze geen vrouw, man, politiek, konijn, ananas of eendenrace tussenkomen.

The Favourite is de nieuwste film van Yorgos Lanthimos, die de laatste jaren internationaal hoge ogen gooide met The Lobster (winnaar van de juryprijs in Cannes) en The Killing of a Sacred Deer (prijs voor Beste Scenario in Cannes). The Favourite won twee prijzen tijdens de 75e editie van het filmfestival van Venetië. Olivia Colman won in de categorie Beste Actrice, daarnaast sleepte de film ook de juryprijs in de wacht. Twee jaar geleden won Colman nog een Golden Globe voor haar bijrol in de televisieserie The Night Manager. Ze krijgt tegenspel van Oscarwinnaressen Emma Stone (La La Land, Birdman, Irrational Man), en Rachel Weisz (Disobedience, The Constant Gardner, Youth).

KERSTFILMONTBIJT & KERSTFILMDINER
Wil je heerlijk verwend worden tijdens de kerstdagen? Vier dan Kerst in LUX. Onze speciale kerstarrangementen bestaan uit een filmbezoek met een uitgebreid ontbijt of een avondvullend viergangendiner. Je kunt kiezen uit de films Stan & Ollie of The Favourite. Via de links in het blauwe blok, rechts op deze pagina, koop je t/m maandag 17 december kaarten voor het Kerstfilmontbijt en het Kerstfilmdiner met de film The Favourite. Vanaf dinsdag 18 december zijn reguliere kaarten voor deze filmvertoning verkrijgbaar.

V.A. MAANDAG 24 DECEMBER TE ZIEN
The Favourite is vanaf maandag 24 december als voorpremière in ons programma te zien. Vanaf dinsdag 18 december kun je kaarten kopen.

 

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden