sluit

The Founder

Film

De 52-jarige Ray Kroc is een mislukte deur-aan-deurverkoper van milkshakemachines. Hij reist stad en land af om zijn machines, waarmee je vijf milkshakes tegelijkertijd kunt maken, te verkopen.

Helaas met weinig succes. Wanneer op de rand van zijn faillissement een drive-in restaurant van de broers Mac en Dick McDonald zes machines koopt, trekt dit Ray zijn aandacht. Waarom zou een restaurant dertig milkshakes tegelijkertijd willen maken? Als Ray het revolutionaire en razendsnelle productieproces van de McDonald’s ziet wordt hij waanzinnig enthousiast. Hij is er zeker van dat het restaurant kan uitgroeien tot een imperium dat op elke straathoek te vinden is. Ray stapt in het bedrijf en laat de broers McDonald dromen van een enorme franchise: McDonalds. Hij zoekt franchisenemers door het hele land en al snel groeit het bedrijf. Maar ondanks het succes is Ray ontevreden. Hij is gefrustreerd en voelt zich geremd door de broers, die er al snel achterkomen dat Kroc heel andere plannen heeft met de onderneming. Ray ziet een wereldwijde dominantie voor zich en wil niet dat de broers hem afremmen in zijn dromen.

Met The Founder vertelt regisseur John Lee Hancock het waargebeurde verhaal achter de internationale fastfoodketen McDonalds. McDonalds heeft tegenwoordig ruim 35.000 vestigingen in 119 landen, waar dagelijks zo’n 68 miljoen klanten aan het eten zijn. Hancock regisseerde eerder Saving Mr. Banks en The Blind Side. Beide films wonnen verschillende internationale filmprijzen en werden genomineerd voor de Oscars. In The Founder wordt de rol van Ray Kroc vertolkt door Michael Keaton (Birdman).

  • Een slimme satire over de schaduwkant van de Amerikaanse droom.
    De Volkskrant
  • Michael Keaton excelleert.
    NRC Handelsblad
  • The Founder vertelt de tragische geschiedenis van een wereldberoemd familiebedrijf.
    Het Parool

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden