sluit

The Islands and the Whales

Film
Picl

In de documentaire The Islands and the Whales geeft regisseur Mike Day ons een blik in het leven van de bewoners van de Faeröer eilanden. Zij leven al eeuwen van de jacht op zeemeeuwen en walvissen.

Deze traditie wordt echter bedreigd. Er zijn steeds minder vogels in de buurt om op te jagen en uit onderzoek blijkt dat het vlees van walvissen ongezond is voor de mens. Het zorgt voor cognitieve groeiachterstand bij kinderen en kan gelinkt worden aan diverse andere gezondheidsproblemen bij de bewoners. Dit heeft alles te maken met vervuiling. In de magen van de vogels wordt vaak plastic aangetroffen en het walvissenvlees zit vol met giftige stoffen zoals kwik. Daarnaast wordt de jacht op walvissen steeds meer belemmerd door mensen van buitenaf. Van over de hele wereld reizen er activisten af naar de eilanden die claimen dat het doden van walvissen immoreel en onnodig is. Ze zien de Faeröers als primitieve barbaren die de globalisering negeren. Ondanks dat de eeuwenoude gewoonte wereldwijd wordt gehaat en het de toekomst van de kinderen bedreigt, lijkt het een intens moeilijke opgave voor de mensen om afstand te doen van hun traditie. Het brengt de gemeenschap immers ook veel goeds, vinden ze zelf. Wat te doen?

Hoewel The Islands and the Whales met name bedoeld is om de problemen op de Faeröer eilanden te bespreken, verwijst Mike Day indirect ook naar vervuiling als een wereldwijd probleem. Wij mensen verpesten de natuur, is de boodschap. Het onderwerp is met negativiteit beladen, maar Day focust ook op het mooie van een hechte gemeenschap. De documentaire is visueel sterk en bevat veel uitzonderlijk mooie, mysterieuze shots van het sprookjesachtige landschap. Beeld en inhoud zijn bovendien vaak met elkaar verbonden. Schommelt de zee, dan schommelt de camera. De documentaire is deels afgehandeld via Kickstarter, een online crowdfunding platform.

  • The Island and the Whales zet vooral vleesetende kijker in beklaagdenbankje
    De Volkskrant
  • Mooie sfeerimpressie die niet geschikt is voor dierenliefhebbers
    Filmtotaal

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden