sluit

The King

Film

In deze muzikale road-trip neemt regisseur Eugene Jarecki de kijker mee op een indrukwekkende reis door Amerika in een Rolls Royce uit 1963, die ooit eigendom was van muzieklegende en King of Rock ’n Roll Elvis Presley.

Meer dan 40 jaar na de dood van Elvis onderzoekt deze documentaire de staat van het land sinds zijn overlijden. Amerika is een land dat, net als Elvis, jong, mooi en veelbelovend begon, het land waar alles mogelijk was, maar in de loop der tijd bezweek aan de zelfvernietigende gevolgen van verslaving, geldlust en ongeremde machtshonger. Elvis doet dienst als metafoor; wat kan The King Amerika leren?

The King schetst een boeiend portret van de Amerikaanse Droom in barre tijden, waarin volgens de makers niets minder dan de democratie zelf op het spel staat. Regisseur Eugene Jarecki, tweevoudig Sundance Grand Jury-winnaar, documentairemaker en publiek Amerikaans intellectueel, kocht voor de documentaire de klassieke Rolls Royce en bouwde deze om tot een klein podium waarin gasten plaatsnemen voor muzikale optredens of politiek en cultureel commentaar. In de film komt een groep bekende Amerikanen aan het woord waaronder Alec Baldwin, Rosanne Cash, Chuck D, Emmylou Harris, Ethan Hawke, Van Jones, Mike Myers, Dan Rather, Ashton Kutcher en vele anderen. Jarecki overwoog ook om Trump uit te nodigen in de Rolls, maar toen puntje bij paaltje kwam kon hij zich er niet toe zetten. Hij kon het simpelweg niet over zijn hart verkrijgen om The Donald op de achterbank te laten zitten waar ooit The King op had gezeten. Heiligschennis in zijn ogen.

 • The King bewijst zich als een smakelijk mengsel van Elvis-feitjes en Amerikaanse geschiedenis, opgediend met een lekkere soundtrack.
  de volkskrant
 • Een film die tot nadenken stemt.
  NRC
 • Trump belichaamt eigenlijk alles wat Elvis Presley doodde. Dat is de uitkomst van deze hoogst energieke, inventieve roadmovie. Een soort tijdcapsule naar een verloren wereld.
  Trouw
 • Een creatieve ontmanteling van de Amerikaanse samenleving.
  filmtotaal

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden