sluit

The Kingmaker, Imelda Marcos

Film

Amerikaanse documentairemaker Lauren Greenfield volgt voor haar nieuwste documentaire The Kingmaker, Imelda Marcos de voormalige first lady van de Filipijnen; Imelda Marcos.

Voormalig first lady van de Filipijnen Imelda Marcos, weduwe van Ferdinand Marcos, staat in het collectieve geheugen gegrift als de vrouw met de enorme hoeveelheid schoenen. Tijdens de volksopstand van 1986 vluchtte ze met haar man naar Haïti, nu keert ze terug uit haar ballingschap. Alsof er niets gebeurd is, baadt ze schaamteloos in weelde terwijl ze zich presenteert als ‘moeder van het volk’. Haar volk leeft ondertussen grotendeels in armoede. De film laat de verwoestende corruptie in het land zien. Geld en macht houden elkaar in evenwicht. De prangende vraag blijft hoe Imelda Marcos aan al dat geld komt.

The Kingmaker, Imelda Marcos van bekroond filmmaker en fotograaf Lauren Greenfield (Generation Wealth, Queen of Versailles) toont de extravagantie van een controversieel persoon, afgezet tegen de schokkende erfenis van het Marcos regime en het huidige politieke klimaat. In een tijd waarin fake-nieuws overal ter wereld verkiezingen beïnvloedt, is het verhaal van Imelda’s comeback net een sprookje.

  • Biedt inzicht in de band tussen populisme en kleptocratie
    NRC
  • Ontluisterend portret
    VPRO Cinema

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?