sluit

The Last Fight

Film
Picl

The Last Fight is een documentaire van Victor Vroegindeweij over Marloes Coenen, een superster en pionier in de wereld van Mixed Martial Arts (MMA).

Marloes is in de herfst van haar carrière beland, maar dwingt zichzelf om nog voor een laatste keer voor een titelgevecht te gaan en wereldkampioen te worden bij het Amerikaanse Bellator MMA. Aan de hand van het verhaal van Marloes zal een psychogram worden geschetst van een professionele vechtster. Wat drijft een mens om een ander mens in een kooi zo doelgericht tegen de grond te willen slaan? Wat geeft zij op voor ónze bloeddorst? Wat gebeurt er met je als je aan de top van de vrouwelijke vechterswereld staat? Tot wie word je? En hoe keer je terug als de lichten doven?

The Last Fight is een unieke inkijk in de wereld van de in Nederland redelijk onbekende vechtsport MMA (Mixed Martial Arts, meer bekend als ‘kooivechten’, waarbij een mix van diverse vechtsporten door elkaar heen gehanteerd wordt). Een topsport bovendien waarin de hoofdpersonen vaak een ‘schild’ om zich heen hebben en in zekere zin ondoorgrondelijk en onbenaderbaar zijn. Victor Vroegindeweij is het gelukt om een andere kant van MMA te laten zien. Enerzijds wordt de MMA meer toegankelijk gepresenteerd – het is niet simpelweg kooivechten, maar echt topsport waarbij heel hard wordt getraind om tot ultieme prestaties te komen – en anderzijds zien we een kwetsbare voormalig wereldkampioene die jarenlang haar leven heeft opgeofferd met alle gevolgen van dien, waaronder fysieke en geestelijke beschadigingen.

  • Centraal staat de vraag of het vechten alle opofferingen waard is; de pijn, de volledige toewijding, de aan mishandeling grenzende fysieke eisen
    De Volkskrant
  • The Last Fight is niet de eerste sportfilm over verlies, maar toont heel intiem hoe honger, focus en overtuiging oplossen en dat zelfbedrog niet volstaat.
    NRC

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden