sluit

The Little Comrade

Film

The Little Comrade is de nieuwste film van Moonika Siimets en vertelt het indrukwekkende verhaal van het leven in Estland tijdens het Stalinistische regime. Deze indrukwekkende boekverfilming is vanaf donderdag 11 juli te zien.

Het is 1950 en het Stalinistische terreurregime is op het hoogtepunt in Sovjet-Estland. De zesjarige Leelo woont met haar moeder in Estland en ervaart de gevolgen van de politieke situatie. Als haar moeder wordt afgevoerd, geeft ze haar dochter als laatste boodschap dat “als ze zich goed gedraagt, ze snel terug zal zijn”. Leelo draagt deze woorden voor de rest van haar leven mee. Ze doet haar uiterste best braaf te zijn en goed te luisteren. Maar de grens tussen goed en fout wordt steeds onduidelijker naarmate de politieke spanningen toenemen. Leelo rolt van het ene probleem in het andere en is bang dat ze haar moeder nooit terugziet als ze niet verandert.

Filmmaker Moonika Siimets toont met The Little Comrade op een indrukwekkende manier hoe het leven in het Sovjet-Estland van de jaren vijftig eraan toe ging. Voor het verhaal heeft ze veel inspiratie gehaald uit twee autobiografische romans van de geliefde Estlandse auteur Leelo Tungal. Voor haar eerste volwaardige speelfilm mocht Siimets drie nominaties ontvangen, waaronder die voor New Director tijdens het San Francisco International Film Festival.

  • Heeft een fraaie poëtische lading
    VPRO Cinema
  • Ontroerende relatie tussen vader en dochter
    de Volkskrant
  • Een evenwichtige, maar niet altijd even spannende film
    NRC

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden